Hasiči zachraňovali bobra, kačeny s káčaty, ovce, rorýse i psa

Hasiči zachraňovali bobra, kačeny s káčaty, ovce, rorýse i psa
Foto HZS Olomouckého kraje

Tento týden se dá s nadsázkou nazvat týdnem záchran zvířat různého druhu. V průběhu posledních několika dnů hasiči v Olomouckém kraji zasahovali u mimořádností v podobě záchran bobra, kačen s káčaty, zraněné ovečky, rorýse zamotaného do silonu a pomohli do bezpečí psovi, uvězněnému ve skružích. Potěšením je zdárná pomoc a včasná záchrana.

První pomocí profesionálních hasičů byl čtvrteční (26.5) výjezd v Šumperku. Hasiči na fasádě pod plechovým krytem nalezli zcela bezvládného rorýse zamotaného do silonového lanka. S využitím výškové techniky jej hasiči vysvobodili, vymotali ze zajetí a vypustili do volné přírody.

„Druhá událost v podobě záchrany s pestřejším výběrem se odehrála jiným směrem, tentokráte v retenční nádrži léčebny v Hranicích. Profesionální hasiči z Hranic zde do bezpečí dostali nejen bobra, ale i kačeny s káčaty. Bobr byl poté vypuštěn do volné přírody, doslovně lze říct, že jej hasiči doprovodili k řece Bečvě a ten poté odplaval,“ uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Téměř ve stejný čas tedy v pátek 27.5.2022 v odpoledních hodinách hasiči vypomohli v Petrově nad Desnou do bezpečí zraněné ovci z potoka pod viaduktem. Po záchraně ji hasiči odvezli zpět k majitelům. Z důvodu zranění byl také přivolán veterinář.

Poslední záchranou byla záchrana psů ze skruží opět na Šumpersku, lokalizačně Postřelmůvek. „Zde profesionální hasiči ze Šumperka vyprostili ze zajetí v hloubce dvou metrů psa, druhý ze psů zmizel v potrubí s vyústěním zhruba dalších 200 metrů. Hasiči chvíli vyčkávali, nicméně pes se již neobjevil, tedy je pravděpodobností, že naše jednotka se k místu ještě v průběhu dne může navrátit,“ doplnil mluvčí. (red)

Poslat nový komentář