Botanická zahrada Petra Albrechta představuje jarní floru

Botanická zahrada Petra Albrechta představuje jarní floru
ilustrační foto MMP

Všem milovníkům květin, klidného prostředí, poučení, ale také nadšencům fotografování, je k dispozici jarní prostředí prostějovské Botanické zahrady Petra Albrechta. Na poměrně malém místě se nabízí spousta zajímavých rostlin z celého světa.

„Pokud přijde návštěvník v kteroukoliv roční dobu, stále zde vidí něco kvést. Přes zimu to jsou čemeřice, letos už od začátku února vykoukly bílé hlavičky sněženek. Žlutý koberec talovínů uvidí kolemjdoucí podél plotu, bledulky se ukrývají pod smrčkem. A co teprve vřesovce - růžovofialová záplava květů. Dříve se listy a nať vřesovce dávaly do piva jako náhražka chmele,“ uvedla jako ochutnávku vedoucí Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, Anežka Šrámková. Věděli jste, že vřesovců existuje asi 860 druhů a ve své domovině některé tvoří až sedmimetrové keře? Dalšími brzy kvetoucími trvalkami v prostějovské zahradě jsou venkovní bramboříky, které díky poměrně teplé zimě vykvetly už v únoru. Stejně tak polštářky lomikamene. V měsíci březnu se pyšní svými květy krokusy, řebčíky, hyacinty, tulipány, narcisy a spousta dalších.

„I v období kdy v přírodě nic nekvete, lze pěstovat dřeviny, které svými květy potěší i v zimě. Třeba jde o jasmín nahokvětý, který má svůj původ v Tibetu. Převislé výhony kvetou žlutými květy už od ledna. Mezi časně kvetoucí vonící keře, které u nás v zahradě rostou, je kalina karlesiova. Její vůně láká přímo u vchodu,“ zmínila jen zlomek rostlin Anežka Šrámková a doplnila, že z keřů jsou jako jedny z prvních kvetoucích rostlin na světě magnólie. Rostly už před více než sto miliony lety.

„Tým výzkumných pracovníků v USA objevil v magnolii substance, které dokáží ničit rakovinné buňky a její léčivé vlastnosti znali Číňané už před tisíci lety,“ přidala zajímavost vedoucí zahrady Šrámková. Zahrada je otevřena celoročně. Spousta laviček přímo vybízí k posezení a relaxaci. Tento krásný kout přírody se nachází v Lidické ulici, kousek od kostela svatého Petra a Pavla a vstup je zdarma.

Otvírací doba zahrady od října do dubna je pondělí - pátek 7.15 - 15.45 hodin. (Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář