Opičí máslo nemá s opicemi nic společného. Vyzkoušejte lahůdku!

Opičí máslo nemá s opicemi nic společného. Vyzkoušejte lahůdku!
ilustrační foto pixabay

Opičí máslo zní všelijak, ale  s opicí má společného asi tolik, jako koňská mast s koněm nebo psí sádlo se psem. Oblibu si získalo především ve Spojených státech amerických, ale objevují ho i Češi.

Kouzlo opičího másla je v ingrediencích. Díky použitým banánům (odkud adjektivum „opičí“ v názvu) trochu připomíná zmrzlinu banana split, díky ananasu a kokosu zase nealkoholický koktejl Piña Colada. Můžete ho namazat na chleba, dát dětem jako svačinku nebo si s ním ozdobit jogurt či kaši na snídani.

Na opičí máslo budete potřebovat 4 zralé banány, plechovku ananasu, čtvrt šálku strouhaného kokosu, 2 šálky cukru a 3 polévkové lžíce citronové šťávy. U ananasu z plechovky použijte i šťávu, hraje také důležitou roli v ochucení.

Banán nakrájejte na kolečka, ananas na malé kostičky a dejte do hrnce s ostatními surovinami. Směs přiveďte k varu a stále ji míchejte. Poté stáhněte teplotu sporáku na minimum a nechte vařit ještě asi 20 minut. Že je opičí máslo hotové, poznáte, až se banán úplně rozpustí. Vznikne hustá ovocná omáčka, která  připomíná jablečné pyré. Citronová šťáva zaručí, že nezhnědne.

Opičího másla můžete udělat více, dát jej do uzavíratelných sklenic a skladovat v lednici, kde vydrží až 6 týdnů. Budete ho tak mít po ruce, kdykoliv budete dělat palačinky, lívance nebo mít zkrátka chuť na něco sladkého. (red)

Poslat nový komentář