Čápům bílým začala sezóna. Letošní rok je navíc ve znamení velkých čapích sčítání

Čápům bílým začala sezóna. Letošní rok je navíc ve znamení velkých čapích sčítání
ilustrační foto birdlife.cz

Mimořádně teplý únor a slunečné březnové dny uspíšily návrat některých ptačích druhů, čápy bílé nevyjímaje. Česká společnost ornitologická (ČSO) aktuálně ví o více než 80 obsazených hnízdech čápů a očekává, že blížící se teplé a slunečné počasí jejich přílet ještě urychlí. Mapu čapích hnízd lze nalézt na stránce www.birdlife.cz/capi.

ČSO sleduje průběh hnízdění čápů bílých v programu Čapí hnízda od roku 2014, kdy byli čáp bílý a čáp černý vyhlášeni ptákem roku 2014 u příležitosti jejich celostátního i mezinárodního sčítání. Letos, opět po 10 letech, probíhá navíc 8. mezinárodní sčítání čápů bílých, které má za cíl zjistit, jak se čápům daří v jednotlivých státech celého jejich hnízdního areálu. „Díky unikátním datům od mnoha dobrovolníků v programu Čapí hnízda víme, že populace čápů bílých v Česku je stabilní. Ale bude velmi zajímavé zjistit, jak jsou na tom čápi v jiných státech, kde každoroční sledování čápů systematicky neprobíhá,“ říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

Ornitologové věří, že i v letošním „jubilejním“ roce lidé zařadí pozorování čápů do svých výletů a pomohou tak monitorovat průběh hnízdění. „Sledujte hnízda ve svém okolí a svá pozorování zadejte na www.birdlife.cz/capi. I když tam čápa neuvidíte, najděte hnízdo na mapě a vyberte „čáp nepozorován“. Jen tak budeme vědět, že hnízdo bylo kontrolováno a čáp na něm ještě nebyl,“ doplňuje Dobruská. Čím více hnízd se podaří zkontrolovat, tím přesnější údaje o příletu čápů ornitologové získají.

Do hledáčku ornitologů se letos ovšem nedostává pouze čáp bílý, ale i čáp černý, u něhož po deseti letech probíhá 4. celostátní sčítání. „Zatímco tomu bílému ruch v těsném okolí hnízda nevadí, čáp černý je na něj citlivý a dává přednost tichu a klidu rozlehlých lesů. Rušení v blízkosti hnízda může zmařit celé hnízdění,” upozorňuje Dobruská. V rámci sčítání čápů černých ornitologové proto vyzývají k zaznamenávání pozorovaných jednotlivců do faunistické databáze Avif na birds.cz, nikoli ke sledování jejich hnízd. Při pozorování je důležité zaznamenat nejen místo pozorování, ale i přesné datum a čas, a také zmínku, zda se na daném místě zdržuje opakovaně nebo často létává určitým směrem.

Až do minulého sčítání populace čápů černých rostla. „V posledních letech přicházejí zprávy o poklesu pozorování. Proto budou výsledky letošního sčítání velmi zajímavé a důležité jak pro další odhad vývoje naší populace, tak pro případné návrhy opatření k jejich ochraně,” doplňuje František Pojer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), který celostátní sčítání čápů černých koordinuje. (Zdroj birdlife)

Poslat nový komentář