Pozvánka na hulánský víkend

Pozvánka na hulánský víkend
Huláni se zastavili v Čechách pod Kosířem už vloni, letos připravili bohatší program.

V Čechách pod Kosířem se o víkendu zastaví huláni, kteří míří Moravou na slavkovské bojiště. Huláni společně s Muzeem kočárů připravili tentokrát celý víkendový program, který uspokojí nejen milovníky vojenské historie.

Vloni poprvé se v Čechách pod Kosířem zastavili huláni při své cestě na Slavkovské pole a podíleli se na rekonstrukci velké bitvy z období kolonizace Ameriky v zámeckém parku. I letos je připraven víkend plný vojenského ruchu. V sobotu 26. listopadu večer budou ozdobou Hulánského bálu, v neděli 27. listopadu pak se pak v sedlech svých koní zapojí do napoleonské bitvy.
„Tentokrát bude rekonstrukce bitvy z období napoleonských válek doplněná scénickou hudbou a světelnými efekty. Na závěr se vydá průvod kočárů a účastníků přes Kostelec na Hané k Romži, kde je pomníček padlým vojákům z napoleonské potyčky v roce 1805. Pamatuji si to místo ze svých dětských let a příjemně mě překvapilo, že neupadl v zapomnění, naopak je opravený a dobře přístupný,“ nastínil nedělní program Václav Obr z muzea kočárů.
Nedělní program začíná v Čechách pod Kosířem v 9 hodin, kdy bude otevřeno k prohlídkám Muzeum kočárů i Hasičské muzeum. Potom se vydá průvod do zámeckého parku, kde se odehraje bitevní klání z období napoleonských válek.
Milovníci historie budou mít další příležitost setkat se s autentickou vojenskou jednotkou v pondělí 28. listopadu v Kralicích na Hané. V sokolském parku předvedou členové Klubu vojenské historie Ostrava „Jak to bylo u Slavkova...“
(jap)

Poslat nový komentář