LOUTKOFEST 2024 navštívily světově proslulé dřevěné legendy

LOUTKOFEST 2024 navštívily světově proslulé dřevěné legendy
Foto ber

Až do 6. dubna můžete ve výstavních síních prostějovského zámku shlédnout unikátní interaktivní výstavu loutek. Pořádají ji loutkáři ze souboru Pronitka prostějovského Sokola I jako součást LOUTKOFESTU 2024. Ve čtvrtek a v pátek se zájemci mohli setkat se Spejblem a Hurvínkem, a jejich dlouholetým souputníkem Martinem Kláskem.

Loutkoherce, a taky hlas slavných hrdinů Spejbla a Hurvínka v divadle S+H, Martina Kláska pozvali loutkáři na festival do Prostějova na základě dlouholetého kamarádství. „Známe se z přerovské celostátní přehlídky loutkových divadel už hezkých pár let. Martin po dva dny předváděl loutky, ale také pořádal seminář k jejich vodění, autogramiádu a byl i součástí focení,“ vypočítala principálka Pronitky Lucie Hlačíková.

Martin Klásek věnoval Spejblovi a Hurvínkovi téměř padesát let života. Do divadla přišel už v 16 letech a postupem času se stal jejich třetím tátou. S divadlem Spejbla a Hurvínka se oficiálně rozloučil před dvěma lety, kdy oslavil 65 narozeniny. Jeho nástupcem se stal Ondřej Lážnovský, kterého Klásek sám vychoval.

Pro návštěvníky loutkáři připravili ukázky scén a loutek divadla Pronitka, zájemci také uvidí, jak se staví loutková pohádka. Své umění předvádí také řezbář Jaroslav Trnečka, loutkáři v průběhu výstavy pravidelně uvádí mini pohádky. Na místě jsou k dispozici omalovánky s tématikou loutkového divadla a dílničky, zájemci si mohou vyplnit test o znalosti loutkářské minulosti.

Pořadatelé zvou návštěvníky na čtvrtek 21. března, kdy pořádají od 16 hodin v divadelním sále ZUŠ Prostějov v zámku Písničkovou show loutek. Účinkovat budou Pěvecký sbor ZŠ Melantrichova a Ashena Brennerová. Vstupné na akci je dobrovolné.

O tři dny později, v neděli 27. března, se přesunou do KaSCentra v Komenské ulici. Od 10 hodin se tam bude konat Velký pohádkový rej s loutkami. „Je určen pro prince a princezny, tak přijďte v kostýmech,“ vzkazuje Lucie Hlačíková. Součástí programu je i Mini-diskotéka Míši Růžičkové.

Vstupenky v hodnotě 150 Kč můžete zakoupit již nyní v prodejně Švadlenka – galanterie Bivoj Kolář, Újezd 2, Prostějov, Tyl – Hudební nástroje Prostějov, Kramářská 3, Prostějov, Zlatá brána – spodní prádlo Radúza, 1. patro a v sokolovně Sokol I, Skálovo nám. 4, Prostějov. (ber)

Poslat nový komentář