Mezi dobrovolníky Olomouckého kraje je osm neuvěřitelných příběhů. Dva z Prostějovska

Mezi dobrovolníky Olomouckého kraje je osm neuvěřitelných příběhů. Dva z Prostějovska
Foto Pavel Langer

Z více než 30 osob bylo v roce 2023 vybráno osm výjimečných dobrovolníků z Olomouckého kraje za jejich velkorysé dobrovolnické činy. Dobrovolníci si převzali cenu Křesadlo 2023 v úterý 12. prosince v Arcibiskupském paláci v Olomouci.

Obsazených šest kategorií zahrnuje oceněné, kteří se věnují sociálním službám, ekologickým aktivitám, humanitární pomoci, patří mezi dobrovolné hasiče, angažují se ve zdravotní oblasti či pořádají spolkové aktivity nebo věnují svůj čas dětem, mládeži a přípravám volnočasových aktivit pro ně.

Oceněnými jsou:

  • za sociální oblast: Vojtěch Gregor, Heřman Šnevajs a Vlasta Nováková
  • v kategorii děti, mládež a volnočasové aktivity: Jan Vysloužil (SDH Soběsuky)
  • za dobrovolné hasiče: Jaromír Pecha
  • ve zdravotní oblasti: Jana Tobolová (Prostějov)
  • pomoc v humanitární a rozvojové činnosti: Michaela Milová
  • za ekologické aktivity: Roman Procházka

Jan Vysloužil si převzal ocenění v kategorii děti, mládež a volnočasové aktivity za jeho celoživotní působení v dobrovolných hasičích v Soběsukách, kde cvičí mládež a pravidelně s nimi slaví úspěchy na závodech.

Jana Tobolová získala ocenění ve zdravotní kategorii za její pravidelné pětileté docházení za pacienty do nemocnice Agel, se kterými tráví čas a bere je na procházky. 

Dobrovolníci, kteří působí v různých oblastech veřejného života, byli nominovaní občany nebo organizacemi z celého Olomouckého kraje. Nominovat mohl úplně každý, kdo zná osobu hodnou takového významného ocenění. Oceněné následně vybrala porota. V ní z Prostějovska zasedala Milada Sokolová, která má sama zkušenost z dobrovolnictvím v sociální oblasti.

V příštím roce bude možné nominovat na cenu Křesadlo již počtrnácté. (ber)

Poslat nový komentář