Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice

Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice
Foto Kateřina Goode, Lukáš Navara, grafické zpracování: Michal Botek
Další fotky: 
Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice
Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice
Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice
Flamenco je má celoživotní cesta, říká uhrančivá tanečnice

Petře Pšenicové učaroval tanec. Uhrančivá kráska z Olomouce se latinsko-americkými a standardními tanci protančila až ke své životní lásce, emociálnímu, vášnivému flamencu. Od září bude tento jedinečný tanec učit i v Prostějově. PvNovinky ji proto požádaly o rozhovor.

Co pro Vás tanec znamená?

Tanec je pro mě způsob vyjadřování, celoživotní cesta, momentálně i způsob obživy. Uvolnění, zábava, práce na těle i mysli. Tanec je pro mě také způsob meditace. Tanec ovlivnil celý můj život. Díky němu jsem poznala krásná místa, setkala se a poznala spoustu zajímavých lidí.

Jak jste se k flamencu dostala?

Tanci se věnuji od dětství. Po ukončení aktivní soutěžní kariéry jsem měla to štěstí, že jsem se v Olomouci v roce 2004 setkala s tanečnicí Elenou Moreno, která se stala mou učitelkou a zasvětila mě do tohoto tance. Od první chvíle jsem cítila, že to je to „ONO“ a postupně se stalo flamenco mou životní vášní a intenzivně se mu věnuji.  

Flamenco je živé a zrodilo se z prolínání arabské, cikánské, židovské a španělské kultury. Ne náhodou oslovuje lidi po celém světě. Je plné pravdivých emocí a specifických rytmů. Líbí se mi, že se jedná o folklor a mohou se ho lidé učit v každém věku. Není to jednoduché, ale velmi naplňující.

Co člověku flamenco může dát?

Flamenco může být pro někoho způsob odreagování, relaxace, pro jiného celoživotní cesta. Flamenco je plné emocí, energie. Myslím, že každý si v tom může najít co zrovna hledá, potřebuje. Jde také o společné setkávání, poznání nového a to nás rozvíjí, posouvá dál.  

Vedete kurzy, které jsou velmi oblíbené. Proč jste si zvolila i Prostějov?

Výuce flamenca se věnuji mnoho let. Velmi mě to naplňuje. Energii mi dodává kontakt s lidmi a pozitivní zpětná vazba…. Skrze flamenco můžete lidem pomoci nalézt sami sebe, jejich potlačené emoce nebo krásně mohou své emoce a temperament ventilovat. Tento rok byl pro mě zásadní v mém pracovním životě a já se rozhodla věnovat se flamencu naplno. Prostějov byla má intuice, přišla ke mě myšlenka, kterou jsem zrealizovala. Zatím vše jde velmi dobře, našla jsem výborný prostor a lidé jeví velký zájem. Takže se těším a jsem moc vděčná.

Proč flamenco učíte i docela malé děti?

Mám bohaté zkušenosti s lektorskou činností. Už v mládí jsem se věnovala trenérské činnosti v soutěžním tancování, mám zkušenosti také s vyučováním tance romských dětí. Nyní se aktivně věnuji lektorování kurzů flamenca dětí i dospělých nejen v Olomouci. Jak se říká děti jsou naše naděje… Samozřejmě práce s dětmi má svá specifika, uvědomuji si velkou zodpovědnost, dle mého je role lektora či trenéra velmi významná při rozvoji jejich osobnosti. Děti jsou neuvěřitelně otevřené, citlivé…velmi je to baví. Dle mého je flamenco velmi vhodný tanec, je to folklor. Rozvíjí pohyb, tělo, rytmus, sociální a emoční inteligenci. Ve flamencu také nejsou soutěže, což beru pozitivně. Děti se mohou prezentovat na vystoupeních na různých akcích, festivalech v divadlech. A je na každém jak hluboce se mu budou věnovat.

Kdy kurzy v Prostějově začnou?

Kurzy začnou 5.9. v 17:00 děti od 5 do 12 let. A v 18 hodin proběhne první setkání se začátečníky. Vypadá to, že budu muset otevřít ještě jednu hodinu v 19 hodin.

Co je na lekce třeba mít?

Co je důležité, ale nemusí být na první lekci, jsou flamencové boty. Samozřejmě je lepší zainvestovat a koupit kvalitnější, které vydrží mnoho let. Na kurzy je vhodné pohodlné oblečení, postupem času si děvčata pořizují dlouhé sukně a jiné doplňky.

Petro, nejen tancem živ je člověk. Jak trávíte volný čas?

Svůj volný čas trávím s rodinou, mám 3letou neteř, tak si ji užívám. Miluji cestování. V posledních dvou letech jsem navštívila Dubai, Omán, Thajsko, Sicílii, Istanbul, Španělsko- Granada. To musí byt každý rok... Jezdím na studijní pobyt ( flamenco školy). Ale také miluji Česko - naše hory, louky, zelenou přírodu. Takže výlety, turistika, dále jóga. Ráda fotím, mám ráda módu, je toho hodně, spíš už není časová kapacita. 

Bez čeho byste si neuměla představit život?

To je těžká otázka. Bez lásky a blízkých lidí, které máte kolem sebe. Mám hodně barevný život a to mě naplňuje. Důležité je pro mě samozřejmě zdraví. 

A poslední otázka. Máte životní sen?

Jednou bych se chtěla stát mámou a naplnit tak svůj život úplně. (ber) 

 

Petra Pšenicová

Tanci se věnuje od dětství, v latinsko-amerických i standardních tancích dosáhla mezinárodní třídy „M“. Po ukončení aktivní soutěžní kariéry měla to štěstí, že se v Olomouci v roce 2004 setkala s tanečnicí Elenou Moreno, která se stala její učitelkou a zasvětila ji do ohnivého tance Flamenco.

Flamenco se pak stalo její životní vášní a začala se mu intenzivně věnovat. Každoročně jezdí studovat Flamenco přímo do Španělska, do Sevilly (školy Josého Galvána a Taller Flamenco), do Granady (škola Carmen de las Cuevas), nebo do Madridu (škola Amor de Dios). Absolvovala mnoho kurzů pod vedením španělských tanečních mistrů, např. Virginia Delgado, Ana Cali, Marco de Ana, Belén Maya, Pastora Galván, José Galván, Ramón Martinéz, La Tati, Felipe Mato, Juan Polvillo, Marco Flores, Patricia Guerrero, Manuel Liñan a mnoho dalších.

Petra stála u zrodu flamencové skupiny Aires del Sur, se kterou se zúčastnila mnoha mezinárodních festivalů. Je rovněž členkou organizačního týmu Mezinárodního festivalu Flamenca a španělské kultury COLORES FLAMENCOS, jenž se stal nedílnou součástí kulturního života v Olomouci. Spolupracuje s vynikajícími umělci flamenca, jako je Morenito de Triana, Michael Cába či Václav Greif.

Má bohaté zkušenosti s lektorskou činností. Už v mládí se věnovala trenérské činnosti v soutěžním tancování, má zkušenosti také s vyučováním tance romských dětí. Nyní se aktivně věnuje lektorování kurzů Flamenka dětí i dospělých nejen v Olomouci, její svěřenkyně pravidelně obsazují přední příčky na Mezinárodní taneční soutěži ve flamencu v Plzni Flamencopa, kde sama získala v roce 2014 cenu za nejlepší choreografii soutěže. V současné době působí v představení CARMEN À LA GYPSY DEVILS, které uvádí Balet Slovenského národního divadla.

Poslat nový komentář