Do soutěžní přehlídky Flora košt je letos přihlášeno více než 300 vzorků destilátů

Do soutěžní přehlídky Flora košt je letos přihlášeno více než 300 vzorků destilátů
ilustrační foto Flora Olomouc

19. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů Flora košt pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně, Unií Destilatérů a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Tradičně oblíbená akce je součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex a na ní probíhajícím festivalu gastronomie a nápojů OLIMA.

Soutěžící mohli přihlásit své vzorky ve třech  kategoriích -  destiláty nezrající v sudu, destiláty zrající v sudu s označením ovocného druhu a ostatní lihoviny s označením ovocného druhu.

V letošním roce je do soutěže přihlášeno celkem 313 vzorků. Nejpočetněji jsou zastoupeny slivovice, kterých je 92, následují pálenky z jablek, hrušek, meruněk a třešní. Autoři lahodných destilátů letos přihlašovali i lihoviny zrající v sudu, likéry, maceráty a netradiční ovocné druhy jako ananasovice, malinovice anebo černý rybíz.

Úroveň destilátů bude letos hodnotit 48 degustátorů ve 12 komisích složených z odborníků ze Zahradnické fakulty v Lednici, Unie Destilatérů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a dalších odborníků na ovocné destiláty pod vedením prof. Josefa Balíka ze Zahradnické fakulty v Lednici.

Hodnocena je čistota, intenzita, harmonie a jemnost chutě i vůně, kvalita dochuti, typičnost a celkový dojem z destilátu.

Rozhodnutí komise nelze předjímat, ale na degustátory čekají i takové lahůdky jako povidlový likér, pivovice, pálenka z žita nebo slivovice z minulého století.

Hodnocení vzorků odbornou degustační komisí proběhne na Výstavišti Flora Olomouc 12. září. Vítězové budou vyhlášeni v rámci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex v sobotu 1. října ve 13 hodin na pódiu v pavilonu A.

Letošní Flora košt bude udělovat ocenění vítězům jednotlivých kategorií, cenu absolutního vítěze – Championa a nejlépe vyhodnocená kolekce destilátů získá Cenu Unie Destilatérů.

Úroveň letošních soutěžních destilátů mohou posoudit návštěvníci podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex v expozici Flora koštu v pavilonu E. (red)

Poslat nový komentář