Divadelní Flora nabízí světové premiéry a uctí Havla

Divadelní Flora nabízí světové premiéry a uctí Havla
ilustrační foto

 

Jedenáct dní, deset scén a na šedesát vystoupení. To je 18. ročník tradiční olomoucké přehlídky Divadelní Flora. Kromě tuzemských divadel své umění předvedou i Slováci, Maďaři a Poláci v rámci projektu Visegrad Performing Arts, který probíhá od 15.-25. května v Olomouci.

Návštěvníci se mohli těšit i na tři světové premiéry. Olomoucké Divadlo na cucky a skupina Handa Gote se se svým projektem Mlčení představili již na začátku festivalu. Svou premiéru si odbylo i koprodukční site-specific projekt Druhé město, který iniciuje pražský soubor Vosto5.

Vrcholem přehlídky pak byla inscenace mexické performerky Cristiny Maldonado, která se zabývá hlavně konceptuálním a vizuálním uměním. Projekt s názvem Sayat Nova, na které spolupracovala s kolegy z Francie a Německa, byl uveden 18. května v prostorách Divadla na cucky ve Wurmově ulici.

Letošní 25. výročí sametové revoluce připomene dramaturgická linie věnovaná Václavu Havlovi. Jeho divadelní hry představí například činohra pražského Národního divadla, Divadlo Na Zábradlí či soubor SpitFire Company.

Přehlídku hostí Moravské divadlo, olomoucký klub S-Cube, Umělecké centrum UP nebo třeba šapitó na parkánu bývalého jezuitského konviktu.  Nechybí ani bohatý doprovodný program v podobě koncertů, projekcí, workshopů a besed. 

Ještě je stále z čeho vybírat! (red)

Poslat nový komentář