Josef Franc zve na výstavu Moravské Toskánsko. Do Drahanovic

Josef Franc zve na výstavu Moravské Toskánsko. Do Drahanovic
ilustrační foto plakát

Černá věž v Drahanovicích bude od 2. dubna do 19. června hostit výstavu fotografií známého prostějovského fotografa Josefa France. Tentokrát návštěvníky provede Moravským Toskánskem.

"Za těmito snímky jsem se během roku vydával pěšky s fotoaparátem u pasu toulat krajinou, nepříliš vzdálenou od Prostějova a přeci tak bizarní. Silně zvlněná malebná krajina s dlouhými pásy hnědých či zelených polí, táhnoucích se až k obzoru, různorodě do sebe graficky zakomponovaných, doplněných tu malým remízkem, stromem či kapličkou, se rozkládá mezi Mořicemi, Litenčicemi a Kyjovem. Kyjovské pahorkatině, jak je geograficky oblast pojmenovaná, se však nejen mezi fotografy říká Moravské Toskánsko pro její podobu a atmosféru podobnou právě italskému Toskánsku.

Kopce nejsou příliš vysoké; převýšení se dají zpravidla počítat na desítky metrů, vytvářejí však malebné polní vlny. Je to jeden z nejfotogeničtějších regionů nejen v České republice. Ještě v polovině minulého století však krajina Slovácka vypadala jinak. Na vlnách byla rozeseta malá i větší pole. Ovšem v 50. letech došlo k procesu kolektivizace – přeměně soukromého zemědělství na družstevní. Družstva pak pole postupně přeměnila v jednolité celky. Na zvlnění krajiny se významnou měrou podepsala bohatá důlní činnost, která zde za socialismu probíhala. Desítky let se zde už netěží, ale téměř celá krajina je silně poddolovaná a štoly se postupně propadají. Tím dochází ke zvětšování vln v polích, jejichž strmost je někdy až zarážející," říká o snímcích autor. (red)

Poslat nový komentář