Hasiči chtějí zlomit vžitou pověru

Každý rok přiláká program Dne s IZS stovky školáků.
Každý rok přiláká program Dne s IZS stovky školáků.

Třináctku považuje většina lidí za nešťastné číslo. Pokud padne třináctka na pátek, pak je to doslova smolný den. Tuto vžitou pověru se už několik let snaží zlomit hasiči, kteří pátek třináctého vyhlásili za svůj den.

Také Hasičský záchranný sbor v Prostějově pojme pátek 13. dubna za Den požární bezpečnosti a otevře požární stanici ve Wolkerově ulici veřejnosti.

„Nejprve jsme pátek 13. chtěli pojmout pouze jako den otevřených dveří, tak jak tomu bude na stanici v Konici. Ale vzhledem k tomu, že se na prostějovskou stanici přihlásily školy a očekáváme návštěvu víc jak pětistovky dětí, rozhodli jsme se připravit samostatné prohlídky vozidel a uděláme ještě nějaké soutěže a výstavku,“ upozornila Alice Hrubá z HZS Prostějov. 

Přesně za tři týdny pak čeká na školáky i dospělé další velký den s hasiči. Tentokrát se přidají i další složky Integrovaného záchranného systému (IZS) při tradičním „Dni se složkami IZS.“ Tato akce se koná pravidelně u příležitosti svátku svatého Floriána – patrona hasičů, který připadá na den 4. května. Den s IZS bude probíhat přesně v tento den, tedy v pátek 4. května, od 9,30 do 14 hodin  na náměstí T. G. Masaryka ve spolupráci se zdravotní záchrannou službou, policií a městskou policií, vojenskou policií, celní správou či speciální zásahovou jednotkou. Stejně jako v minulých letech zde budou k vidění ukázky činnosti, technika, výstroj a výzbroj jednotlivých složek IZS, laserová střelnice a další zajímavosti. Pro děti bude připravena řada soutěží a kvízů. 

V budově magistrátu pak budou před zahájením celé akce předána ocenění strážníkům městské policie a vyhodnocena soutěž „PO očima dětí.“     

(jap)

Program:  09.00 Zahájení, ocenění strážníků a vyhodnocení soutěže "PO očima dětí" 09.30 - 14.00 Ukázky činnosti složek -Hasičského záchranného sboru -Zdravotnické záchranné služby -Policie ČR -Městské policie -Vojenské policie -Celní správy Na náměstí budou probíhat soutěže pro děti. Nejlepší obdrží drobné ceny. Dále můžete vidět ukázku techniky, výstroje, výzbroje, laserovou střelnici, tester na měření alkoholu, ukázky městského kamerového systému s digitálním záznamem, laserový měřič rychlosti vozidel a kriminalistickou techniku. Informační středisko prevence vám nabídne poradenskou službu. V době od 09.30 do 14.00 hod bude na náměstí T.G.M. pro veřejnost připraven simulátor havárie osobního auta převrácením na střechu a ukázka ovlivnění alkoholem pomocí speciálních brýlí.

Poslat nový komentář