Hasičům v Prostějově vyroste nová stanice. Společně se záchranáři

Hasičům v Prostějově vyroste nová stanice. Společně se záchranáři
ilustrační foto

Zastupitelstvo města Prostějova schválilo uzavření Memoranda o spolupráci při zajištění výstavby nového areálu stanice a sídla územního odboru Hasičského záchranného sboru v Prostějově mezi Statutárním městem Prostějovem a Českou republikou – Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje.

Statutární město Prostějov je vlastníkem pozemku p.č. 6406/1 – orná půda o výměře 34.578 m2 v k.ú. Prostějov na ul. Brněnská v Prostějově. Tento pozemek je na základě zpracované územní studie "Plochy Z45 za Brněnskou ulicí" vhodný pro výstavbu stanice Hasičského záchranného sboru (dále jen „HZS“) a souvisejících prostor pro výkon činností a odbornou přípravu a případně zázemí pro další složky integrovaného záchranného systému (IZS) a interaktivní centrum pro vzdělávání občanů v oblasti bezpečnosti.

HZS Olomouckého kraje bude společně s Olomouckým krajem vyhlašovat veřejnou soutěž na projektovou dokumentaci na výstavbu areálu pro HZS a Zdravotnickou záchrannou službu (ZZS). Dokumentaci by zpracovával jeden dodavatel, přičemž HZS by hradilo dokumentaci pro svoje objekty a Olomoucký kraj pro ZZS. Cílem HZS je mít zpracovanou dokumentaci do stupně pro vydání stavebního povolení, a to do doby, než bude vyhlášena výzva v rámci nového IROP (předpoklad 2021/2022).

K tomu, aby HZS jako organizační složka mohla zadat veřejnou soutěž, musí mít registraci akce na Ministerstvu financí ČR a při registraci musí doložit vazbu k pozemku.

Z pohledu HZS je pro registraci akce na ministerstvu financí dostačující forma memoranda dle předloženého návrhu schváleného Zastupitelstvem města Prostějova. V této fázi bude forma memoranda bez účasti Olomouckého kraje, což bylo odsouhlaseno Olomouckým krajem.

Proces majetkoprávního vyrovnání bude řešen samostatně před zahájením výstavby. Tento proces bude zahájen až po zpracování projektové dokumentace a dořešení financování výstavby z programu IROP. (red)

Komentáře

HZS + ZZS v Prostějově je ve vyhovujícím stavu, nikoliv dezolátním, proto výstavba nové neodpovídá "Péči řádného hospodáře" což je trestný čin a plýtváním státními prostředky.
Pokud někdo, nebo město chce novou a ještě kombinovanou stanici, ať si ji zaplatí samo! Naštěstí memorandum nic neřeší, těch se může podepsat tucet, když nikdo nemá peníze!

Poslat nový komentář