AKTUALIZUJEME: Škoda po výbuchu v Olšanech je minimálně 10 milionů

AKTUALIZUJEME: Škoda po výbuchu v Olšanech je minimálně 10 milionů
Foto Policie ČR

O pondělním výbuchu rodinného domu v Olšanech PvNovinky informovaly. Skončil tragédií, v troskách bylo nalezeno mužské tělo. Škodu na nemovitostech odhadují hasiči prozatím na 10 milionů korun.

„Výbuch zcela zničil jeden dům, další dva výrazně poškodil. Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dva automobily. Při výbuchu byly zraněny 3 osoby, které se nacházely v bezprostředním okolí. Během záchranných a likvidačních prací bylo po 19. hodině po osmi hodinách pátrání nalezeno v troskách budovy tělo bez známek života,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Na místo byl povolán též usar tým z HZS Moravskoslezského kraje, který se specializuje na vyhledávání osob ve zřícených budovách a na stabilizaci poškozených objektů. Hasiči museli jeden ze sousedních domů kvůli poškození štítové zdi stabilizovat pomocí výdřevy a speciálního pažení. Zároveň instalovali inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených konstrukcí, aby zajistili bezpečnost zasahujících jednotek. Hasiči-lezci provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil. Zajištění objektů konzultovali se statikem, který hodnotil stav okolních domů. Po jeho kontrole se mohli vrátit do svých domovů lidé, které hasiči po výbuchu evakuovali. Celkově jich bylo 10. Likvidační práce budou pokračovat i během dneška.

„Škoda byla předběžně odhadnuta na 10 milionů korun, ovšem budeme ji ještě společně s kriminalisty PČR došetřovat,“ doplnila Balážová s tím, že v šetření je i příčina výbuchu. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. (ber)

Poslat nový komentář