O titul Dobrovolných hasičů roku bojují i Olšany a Protivanov. Hlasujte pro ně!

O titul Dobrovolných hasičů roku bojují i Olšany a Protivanov. Hlasujte pro ně!
Foto plakát

Desetičlenná odborná porota udělila ocenění 23 jednotkám sborů dobrovolných hasičů za profesionálně provedené zásahy a 25 sborům dobrovolných hasičů a hasičským sborům za preventivní a výchovnou činnost. Ocenění jejich práce proběhlo v rámci 13. ročníku Ankety Dobrovolní Hasiči Roku. Na řadu nyní přichází veřejnost, která svým hlasování rozhodne o výsledném pořadí oceněných. Finalisté na prvních třech místech díky partnerům Ankety obdrží finanční a věcné dary v celkové hodnotě přesahující 2,4 miliony korun. Hlasy je možné posílat formu SMS nebo prostřednictvím webového hlasovacího formuláře do 15. října 2023.

JSDH Olšany

18. července 2022 krátce po 11. hodině vybuchl v Olšanech u Prostějova rodinný dům. Při výbuchu a následné destrukci objektu došlo ke zranění několika osob v přilehlém okolí a usmrcení osoby v daném objektu. Jednotka zdejších dobrovolných hasičů po příjezdu na místo události zahájila měření koncentraci plynu za pomocí měřáku DRAGER, ošetřování zraněných a následně prováděla evakuaci osob z okolních domů, kterým poskytla v hasičské zbrojnici možný dočasný ukryt. Za pomocí PČR asistence pro uzavření celé ulice a sepisování škod okolních domů. Po odpojení plynu plynáren prováděla jednotka odstranění suti a vyhledávání osob. Následně asistovala HZS při odklízení trosek, oprav střech okolních domů pomocí lezecké skupiny a zajišťovala tylové zabezpečení v místní hasičské zbrojnici. Jednotka na místě zasahovala celkem tři dny, kdy odklízela následky po destrukci objektu.

Olšanské hasiče můžete podpořit SMS ve tvaru HASICI JSM2 zaslanou na číslo 900 77 06, nebo prostřednictvím elektronického formuláře na stránce https://www.adhr.cz/hlasovani-jednotky/

JSDH Protivanov

Druhá výjezdová cisterna JSDH v tomto roce oslavila 50 let od data výroby. Máme ve sboru kamaráda, který je tatrovák tělem i duší, a toto vozidlo stále slouží ve značné míře právě díky jeho údržbě, opravám a píli. Právě od něj vzešla myšlenka uspořádat k 50. výročí naší "babičky" Tatriádu a sbor akci zaštítil. Jelikož se jednalo o první ročník a byly obavy z návštěvnosti, oslovili jsme jen nejbližší okolní tatry. Na místě jsme tak ale měli průřez modelových řad Tatry - 11 vozidel. Od hasičských speciálů "kačena", T148, T815, 815-7 valník přes historická vozidla tatry v provedení sanitka, vládní speciál, T603 či tatra Beta až po moderní nákladní vozidlo na podvozku Tatra Fénix. Přehlídku Tater umocnil plně funkční model vojenské T815-7 8x8 RC v měřítku 1:10. Mimo statickou prohlídku techniky si návštěvníci mohli užít i dynamickou prezentaci techniky. Náš kolega Tatrovák připravil na obecním pozemku trasu jízdy zručnosti v délce asi 400 metrů, která obsahovala nerovnosti terénu, vodní příkop, rychlý přejezd přes překážky, přejezd přes dřevěné klády a další disciplíny, kde se demonstrovaly výhody podvozků Tatra novějších i starších ročníků. Celá akce se setkala s pozitivním ohlasem a zúčastnilo se více jak 300 návštěvníků Tatrováků i ze vzdálenějších oblastí. A jak jinak by takováto "oslava narozenin Tatry" měla skončit jak ostrým výjezdem tohoto vozu, který akci pro tuto cisternu ukončil - na požár lesa ve II. stupni PPP v rámci mezikrajské spolupráce.

Hasiče z Protivanova můžete podpořit na https://www.adhr.cz/hlasovani-sbory/ nebo zasláním SMS ve tvaru HASICI SSM2 na telefonní číslo 900 77 06.

Na jednotky a sbory, které v závěrečném veřejném hlasování získají největší počet hlasů, čeká i v letošním roce speciální ocenění v podobě skleněné zásahové helmy v životní velikosti. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v listopadu za účasti kamer České televize. Finalisté na prvních třech místech díky partnerům Ankety obdrží finanční a věcné dary v celkové hodnotě přesahující 2,4 miliony korun. (ber)

Poslat nový komentář