Náročný víkend. Kvůli sněhu a závějím vyjeli hasiči k téměř 50 událostem

Náročný víkend. Kvůli sněhu a závějím vyjeli hasiči k téměř 50 událostem
Foto HZS Olomouckého kraje
Další fotky: 
Náročný víkend. Kvůli sněhu a závějím vyjeli hasiči k téměř 50 událostem

Profesionální i dobrovolní hasiči v Olomouckém kraji mají za sebou náročný víkend. V souvislosti s počasím, novou sněhovou nadílkou, závějemi a sněhovými jazyky od pátečního podvečera až do pondělního rána vyjeli k téměř 50 událostem. Řešili převážně dopravní nehody a technické pomoci. Vyprošťovali autobusy, sypače i osobní automobily z příkopů a závějí, odstraňovali stromy z komunikací a převisy z veřejných budov.

Nejhorší situace byla hlavně v sobotu 2. prosince na komunikacích nad Šternberkem, na Jesenicku a Přerovsku. Hasiči vyprošťovali autobus u obce Rejvíz na komunikaci z Jeseníku do Zlatých Hor, kde havaroval do příkopu a zapadnul. Cestovalo v něm 12 osob, jedna se při kolizi zranila. Pasažéry evakuovali a přepravili je ve spolupráci s dobrovolnými jednotkami do Jeseníku. Autobus vytáhli zpět na silnici vyprošťovacím jeřábem.

„Pasažérům z autobusu v příkopu jsme pomáhali i u Kojetína. Cestovalo v něm 19 osob, dvě se při nehodě zranily a byly předány záchranářům zdravotnické služby. Třetí autobus jsme vytáhli navijákem našeho technického speciálu z příkopu zpět na silnici ve Lhotě na Přerovsku. Ve vozidle jel pouze řidič,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Kvůli klimatickým podmínkám byla špatně sjízdná také oblast v okolí Šternberka. Tam na silnici č. 444 z Lipiny na Těšíkov vyprostili 2 osobní auta, která zde zapadla v závějích. Povolali na místo sypače, aby silnici zprůjezdnily. Vyjelitaké vyprostit auto k Huzové. V oblasti se tvořily sněhové jazyky a závěje. Na Jesenicku z příkopů vyprostili 2 sypače ve Štítech a ve Velké Kraši.

Během víkendu bylo uzavřeno několik komunikací nižších tříd. (red)

Poslat nový komentář