Pivovary Zubr, Holba a Litovel ovládly soutěž České pivo 2023

Pivovary Zubr, Holba a Litovel ovládly soutěž České pivo 2023
Foto Litovel.cz

V degustační soutěži České pivo, kterou každý rok organizuje Český svaz pivovarů a sladoven, získala skupina Pivovary CZ Group s pivovary Zubr, Holba a Litovel medailové pozice ve všech hlavních kategoriích a opakovaně potvrdila své výjimečné kvality. V nejprestižnější kategorii ležáků zvítězil ZUBR Gradus 12 %, který se tak stal nejlepším pivem pro rok 2023. V silné konkurenci kategorie jedenáctek získal stříbro Litovel Josef 11,5 % a bronz Holba Šerák. Nejlepším výčepním pivem se stal Litovel Moravan. Bodovala i nealkoholická piva.

Jako každý rok se i letošní klání o nejlepší české pivo uskutečnilo v polovině září na počest sv. Václava, patrona všech pivovarníků. Nezávislou odbornou porotu nejvíce zaujal ZUBR Gradus 12 %, uvařený z několika odrůd nejkvalitnějšího českého chmele a kombinace klasického a speciálního moravského sladu zvaného „KARAPILS“.

„Opakovaných ocenění našeho piva si patřičně vážíme, protože dlouhodobě potvrzují kvalitu našeho pivovarského řemesla a tradičních postupů. Je to ale také poklona pro všechny, kteří do vaření piva v Zubru vnášejí svůj um, poctivost a pečlivost,“ říká sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková a dodává: „Skutečnost, že Gradus 12 % je dlouhodobě špičkou mezi českými ležáky potvrzují i další ocenění z minulých let. V roce 2022 vyhrál Evropskou pivní hvězdu a byl vyhlášen nejlepším světlým ležákem roku na soutěži České pivo 2021 a 2019.“

Zlatý Litovel Moravan v kategorii výčepních piv ocenila odborná degustační komise Českého piva především za optimální sladěnost hořkosti, plnosti a řízu. Třetí místo v kategorii výčepních piv získal Zubr Gold.

Pivovar Litovel si odnesl také ocenění za stále ještě novinku na české pivní scéně Josefa 11,5 %, který díky své jedinečné chuti a vyladěné hořkosti získal druhé místo, a navázal tak na medailové ocenění v degustační soutěži O Zlatý pohár PIVEX z letošního dubna, kde mezi ležáky zvítězil.

„Moravana vaříme už více než 40 let a po celou dobu se těší veliké popularitě. Světlý ležák Josef 11,5 % jsme poprvé uvařili zhruba před rokem a půl a za tu relativně krátkou dobu si získal přízeň nejen odborníků, ale také štamgastů, kteří jsou pro nás tím nejdůležitějším barometrem kvality,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel.

V kategorii jedenáctek zabodoval také Šerák z pivovaru Holba. „Bronzu mezi jedenáctkami si velmi vážíme a udělal nám velkou radost,“ říká Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba a dodává: „Šerák je naše vlajková loď. Začali jsme jej vařit v roce 1983, v době, kdy jedenáctistupňové pivo ještě nebylo úplně obvyklé a opakovaně se potvrzuje, že to byla naprosto správná volba.“

Úspěšné vystoupení na této prestižní degustační soutěži ještě podtrhla další medailová umístění. V kategorii nealkoholických neochucených piv patří Holbě Nealko třetí místo, kategorii ochucených nealko piv vyhrál Litovel Pomelo Free a třetí místo získal Litovel Řezaný citron. (red)

Poslat nový komentář