Inspekce odhalila nebezpečné hračky

Inspekce odhalila nebezpečné hračky
Foto ČOI

Inspektoři z České obchodní inspekce (ČOI) varují před nebezpečnými hračkami. Jde o upíří zuby s make-upem a dětský kinspekce, hračky, kočárek, zubyočárek pro panenky.

Karnevalový upíří set značky FEI ZUAN TOYS, šarže číslo PT15221, složený z upířích zubů a make-upu (bílá, žlutá, červená, zelená a modrá barva), pocházející z Číny, představuje pro děti vážné riziko. V plastovém materiálu, ze kterého je značná část tohoto produktu vyrobena, bylo nalezeno nadměrné množství Bis(2-ethylhexyl)-ftalátu (DEHP), konkrétně 19 % z jeho hmotnosti. EU zakazuje uvádět na trh výrobky s více než 0,1 % hmotnosti DEHP, proto bylo nařízeno z trhu tento nebezpečný výrobek stáhnout.

Bis(2-ethylhexyl)-ftalát (DEHP) je nebezpečný zejména pro dětský reprodukční systém. Při testování DEHP na zvířatech se ukázalo, že tato látka může způsobit jednak vývojové vady reprodukčních orgánů, negativně ovlivnit tvorbu spermií, způsobit vady na močové trubici, úmrtí plodu v děloze, vady srdce, cév či jater.

Dalším nebezpečným výrobkem je růžový golfový kočárek pro panenky značky Doll Carrier, číslo šarže 8592386005608. V akreditované laboratoři, kam kočárek předložila k posouzení Česká obchodní inspekce (ČOI), bylo zjištěno, že na koncích vyčnívají části konstrukce, které nemají ochranné kryty, a dítě se tak o ně může poranit. Testována byla také funkce sklápěcího mechanismu, u něhož bylo zjištěno, že hračku lze částečně rozložit, aniž by došlo k zaklesnutí blokovacího zařízení, a po zatížení břemenem se hračka zbortila (zkoušky byly provedeny v souladu s požadavky harmonizované normy ČSN EN 71-1). Výrobek tedy není v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, uvedla ve svém hlášení ČOI. Z tohoto důvodu bylo dovozci a distributorovi nakázáno stáhnout výrobek z trhu a oběhu. (Zdroj ČOI)

Poslat nový komentář