Nekontrolovatelné kácení zeleně bez vědomí magistrátu? Nesouhlasíme, vzkazuje do sněmovny radnice

Nekontrolovatelné kácení zeleně bez vědomí magistrátu? Nesouhlasíme, vzkazuje do sněmovny radnice
ilustrační foto ber

Ekologickou budoucnost Prostějova vidí radní, společně s Komisí životního prostředí, v intenzivním výkupu pozemků na výsadbu zeleně v jižní části města. Další plánovanou aktivitou je ozelenění u Čechůvek, kde se bude řešit výsadba dřevin, pročištění bývalého vodního toku a vybudování štěrkových cest. Bez debat je intenzivní výsadba dřevin a stromů v prašné oblasti. Do cesty se těmto i podobným aktivitám staví pozměňovací návrh poslance Josefa Kotta (sněmovní tisk 731/0).

S projednávaným pozměňovacím návrhem k vládnímu návrhu zákonu o invazivních nepůvodních druzích, který by firmám umožnil nekontrolovatelné kácení městské zeleně, ovšem vedení města nesouhlasí.

„Navrhovaná změna by měla zásadní dopady zejména na pouliční zeleň ve městech, kde vodovodní a kanalizační řady vedou pod povrchem chodníků a silnic. Veškeré dřeviny lemující tyto komunikace by tak bylo možné kácet bez povolení s odkazem na to, že se nacházejí v ochranném pásmu vodovodu či kanalizace. Podobně by tato změna dopadla také na dřeviny na dalších veřejných prostranstvích, například v parcích, ale i na soukromých pozemcích, tedy všude tam, kde se vodovodní a kanalizační infrastruktura nachází. Podle kvalifikovaných odhadů odborných společností by se takové kácení týkalo zhruba 80 procent dřevin v zastavěných územích,“ zlobí se 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil.

„Tato připravovaná aktivita nesmyslně řeší změny povolovacího procesu kácení stromů v ochranném pásmu kanalizací a vodovodů a město Prostějov bylo vyzváno, aby se k tomuto návrhu vyjádřilo v rámci Svazu měst a obcí. Musíme důrazně říci, že se ztotožňujeme se zamítavým stanoviskem Ministerstva životního prostředí a dáváme kategorický nesouhlas k tomuto nesmyslnému návrhu,“ doplňuje náměstkyně primátora Milada Sokolová zodpovědná za životní prostředí ve městě a dodává: „Zachování povolovacího režimu pro kácení těchto dřevin, tedy i nutnosti prokázat jeho důvodnost, je rovněž důležité s ohledem na možnost orgánu ochrany prověřit skutečné trasování vodovodních a kanalizačních řadů, k nimž vzhledem k jejich stáří v mnoha případech chybí příslušná dokumentace. Nemůžeme dovolit nekontrolovatelné odstraňování dřevin, jen proto, že to daným firmám ulehčí práci.“ (red)

Komentáře

Zbylá většina ve městě to vidí jedině tak,že budou z radnice vyvedeni zadním vchodem všichni radní za ČSSD a ANO

Poslat nový komentář