Nekrmte kočky, vyzývá obyvatele sídliště město

Nekrmte kočky, vyzývá obyvatele sídliště město
Foto plakát

V sídlišti Jana Zrzavého v Prostějově nebydlí jen lidé, poskytuje také azyl neustále se rozrůstající kolonii toulavých koček. Ty rozdělily místní na dva tábory, jeden bezprizorní zvířata lituje a krmí, druhému vadí zápach ze zkaženého krmení a fakt, že se daná místa stala rejdištěm potkanů.

„Podle místních k založení kočičí kolonie dal základ muž, který zde kdysi „zapomněl“ tři koťata. Od té doby se kočky nekontrolovaně množí. Dnes je jich zde víc, než tucet a dvě z nich opět čekají mladé,“ sdělila PvNovinkám náměstkyně primátora Marcela Župková. Situací se zabývá již delší dobu spolu se spolkem Mourek a jednou z místních obyvatelek.  „Kočky budeme postupně odchytávat a kastrovat, proto je nutné, aby si zvykly na jediné místo, kde budou krmeny. Do vchodů bytových domů nechám v těchto dnech umístit letáky s vysvětlením a prosbou, aby jim místní žádnou potravu neposkytovali,“ uvedla Župková.

Zároveň připomněla, že Magistrát poskytuje na kastraci koček finanční příspěvek. Do roku 2021 Prostějov nabízel občanům příspěvek na kastraci první kočky 300 Kč bez rozdílu pohlaví a na každé další zvíře 150 Kč v daném kalendářním roce. Od počátku roku 2022 Rada města příspěvek na kastraci na návrh náměstkyně primátora Milady Sokolové zvýšila. Občanům na provádění kastrací koček a kocourů poskytuje příspěvek až do výše 1 000 Kč na kastraci kočky a až do výše 600 Kč na kastraci kocoura (za každou kočku a kocoura v daném roce).

Za rok 2022 bylo podáno 282 žádostí, poskytnutý finanční dar občanům byl v souhrnné výši 299 845,- Kč a vykastrováno bylo 349 kocourů a koček. (ber)

Poslat nový komentář