S Hanáckým cestovatelem po stopách historie a za krásou přírody

Zámek v Čechách pod Kosířem je historickou památkou i vzácnou přírodní lokalitou
Zámek v Čechách pod Kosířem je historickou památkou i vzácnou přírodní lokalitou.

V neděli 6. května odstartoval již 9. ročník turistické akce pro širokou veřejnost „Hanácké cestovatel“. Příznivci cestování se opět vydají na řadu historických a památných míst v kraji Hané, rozjedou se hledat hanácký poklad a také správné odpovědi na řadu otázek souvisejících s pamětihodnostmi. Správné odpovědi je pak dovedou k cíli projektu a získají certifikát Hanáckého cestovatele.

Cílem projektu je přiblížit co největšímu počtu turistů zajímavosti hanáckého regionu – historii jednotlivých obcí, sakrální stavby, historické budovy, památná místa. K tomu účelu vydal pořadatel Region Haná turistického průvodce, který obdrželi zájemci při zahájení v Třebčíně a dál bude k vyzvednutí v Turistickém informačním centru v Konici a na zámku v Náměšti na Hané, v infocentru obce Čechy pod Kosířem a na Černé věži v Drahanovicích. V tomto průvodci jsou zadaná místa, z nichž nejméně dvacítku musí cestovatelé navštívit, získat zde razítko do svého pasu a odpovědět otázku, která se k tomuto místu vztahuje. 

„Letos jsme vydali tisícovku turistických průvodců. Podmínky k získání Hanáckého cestovatele si pak volí každý sám podle svých zájmů. Každý rok volíme jinou trasu vztahující se k historii, různým obecním spolkům a přírodním zajímavostem,“ vysvětlila koordinátorka projektu Zdenka Žáková. Ojedinělá cestovatelská akce se završí předáním certifikátů na konci turistické sezóny na přelomu září a října. Během osmileté historie Hanáckého cestovatele vydali pořadatelé kolem osmi stovek certifikátů. Získali jej nejen  příznivci turistiky z regionu, ale i ze vzdálených míst jako jsou Bratislava, Ostrava, Česká Třebová a další. Vznikla dokonce skupina příznivců-cyklistů, kteří mezi sebou soupeří o co nejrychlejší absolvování trasy a splnění zadaných úkolů. Pro milovníky turistiky je Hanácký cestovatel návodem, jak prožít jarní a letní víkendy, jak poznat svůj kraj a jeho bohatou historii.     

(jap) 

Poslat nový komentář