Radnice odhalí pietní místo skladatele Alfonse Jindry

Radnice odhalí pietní místo skladatele Alfonse Jindry
foto: mestopv.cz

 

 

 

Prostějov (bat) Magistrát města Prostějova ve středu v jedenáct hodin dopoledne na Městském hřbitově na Brněnské ulici v Prostějově odhalí pietení místo věnované Alfonsi Jindrovi. Tento prostějovský rodák byl významným muzikantem a skladatelem, jedním z nejpřednějších představitelů české swingové a taneční hudby. Všichni jsou srdečně zváni.

 

 

V období první republiky působil se svými orchestry v zahraničí. Rakousko, Švýcarsko, Německo, Anglie, Norsko, Švédsko, Holandsko a mnohé další destinace poznaly v předválečném období tvorbu prostějovského skladatele.

Na rodné hroudě spolupracoval jako skladatel a aranžér s českými předními orchestry, například Orchestrem R. A. Dvorského, orchestrem Osvobozeného divadla, Jaroslava Maliny, Karla Vlacha, Gustava Broma, Slávy Kunsta, Dalibora Brázdy, TOČRem a mnohými dalšími. Jeho skladby byly publikovány i v zahraničí a například skladba „Jsi můj“ s anglickým textem „Song of Yesterday“ obsadila v anglické hitparádě v roce 1948 první místo.

 

Na hudební nástroje se Jindra zdokonaloval u Bedřicha Voldána.  V roce 1934 začal skládat hudbu, od roku 1940 pod pseudonymem Allan (toto jméno je složeninou z jeho křestního jména a příjmení). Pseudonymu po něm přebralo vokální trio Sestry Allanovy, při jehož zrodu stál a které kromě jiných natočily s Arnoštem Kavkou tehdejší hit Koncert nemluvňat. Později přešel na pseudonym Alfons Jindra.

 

Svůj pseudonym Alfons Jindra začal používat od své první skladby - Hodiny spí v roce 1939. Ve 40. letech složil hudbu k písním Dnes není všední den, Hudby v oblacích, Pár vzpomínek, Plaménky v očích tvých, Povím to tancem a písní, Prosím neodcházej, Přijďte večer k nám, Psáno je ve hvězdách, Růže v okně, Sladce mě líbej, Svět je veselý, Tvůj krok zní, Ty spíš, Vpravo-vlevo a další.

V 50. letech skládal hudbu k písním, které zpívali např. Yvetta Simonová, Rudolf Cortés, Milan Chladil, Waldemar Matuška a jiní. Velký úspěch zaznamenaly skladby jako například Chviličku spát (Yvetta Simonová a Milan Chladil), Láska na kolech (Milan Chladil), Sentimentální (Yvetta Simonová), Třistapětašedesátkrát (Waldemar Matuška), Už modrej činžák zhas (Waldemar Matuška), Váš dům šel spát (Rudolf Cortés). Skládal také orchestrální hudbu např. Bolero, Elegie, Kouzelné smyčce, Legenda, Na čtyřech strunách, Nokturno, Pražské plesy, Šťastné chvíle, Vosí hnízdo a jiné.

zdroj: mestopv.cz

 

Komentáře

Velice chválím pietní místo - vzpomínku na Alfonse Jindru. Ale je tu ještě minimálně další osoba, která by si něco podobného zasloužila. Je to propagátor skautingu Rudolf Plajner!!!! No na co Městská rada a zastupitelstvo????????

Poslat nový komentář