"Nebudu mačkat tlačítko zdržel se,“ říká nový krajský zastupitel Kamil Zápeca

"Nebudu mačkat tlačítko zdržel se,“ říká nový krajský zastupitel Kamil Zápeca
Kamil Zápeca

Jediným zastupitelem Olomouckého kraje z Prostějovska, který se může považovat za úplného nováčka v politice, je Kamil Zápeca. Po říjných volbách se tento dvaačtyřicetiletý živnostník z Hrubčic, který dosud nepůsobil v žádné funkci ani na komunální úrovni, dostal do krajského zastupitelstva na kandidátce ODS ze sedmého místa. Zajímalo nás proto, jaké jsou jeho první dojmy z práce v zastupitelstvu, jak hodnotí výsledky voleb z pohledu své strany i sebe sama a čemu se hodlá v nadcházejícím funkčním období věnovat.

Na úvod rozhovoru se ještě vraťme k říjnovým krajským volbám. Jak byste ohodnotil jejich výsledky z pohledu ODS a z Vašeho osobního?

Krajské volby pro ODS nedopadly dobře, což potvrzují jednoduché počty mandátů v zastupitelstvu, kterých jsme oproti roku 2008 pět ztratili. Občané nás tím potrestali za nepopulární kroky naší vlády a vyjádřili i nespokojenost s rostoucí mírou korupce a různými aférami, které se bohužel ve velké míře týkají i naší strany. Musím říci, že osobně také nesouhlasím se všemi věcmi, které se dnes dějí, a proto jsem se rozhodl kandidovat, abych je změnil. Jsem proto rád, že jsem se do zastupitelstva dostal a mohu prosazovat svoje názory. Preferenčních hlasů jsem sice nedostal tolik, kolik jsem si přál, ale je to asi daň za moji novou tvář, kterou lidé neznají, a beru to také jako motivaci, abych na sobě dál pracoval. Každopádně věřím, že svoji prací v zastupitelstvu lidi přesvědčím, že jsem pro Prostějovsko užitečný a dokážu pro něj udělat kus dobré práce.

ODS se nakonec nedostala do krajské rady. Je to pro Vás zklamání? Čím si vysvětlujete, že se ČSSD nakonec přiklonila ke KSČM?

Že se ODS nedostala do krajské rady, je pro mě samozřejmě zklamání, protože jako opozice nemáme moc příležitostí k plnění předvolebního programu. Na druhou stranu se ČSSD ani nelze divit, že si vybrala KSČM. Vyplynulo to nejen z výsledků voleb, ale především z minimalistických požadavků KSČM, která si v Radě řekla pouze o dvě křesla. Tomu dvě demokratické strany, se kterými sociální demokraté také jednali, tedy my a KDU-ČSL, nemohly konkurovat.

ODS tedy bude poprvé od založení krajů v opozici. Jaké budou priority Vaší strany v této nové roli? 

Voličům můžu slíbit, že oranžovo-rudou koalici budeme pečlivě kontrolovat a podrobovat přísné, ale férové kritice. Stejný přístup k tomu ostatně má i předsedkyně našeho zastupitelského klubu paní Markéta Záleská, pro niž je vstup komunistů do Rady taktéž nepřijatelný. S ní se v tomto plně ztotožňují a podporuji ji.

A jaké jsou Vaše osobní ambice v zastupitelstvu? Kterými oblastmi se hodláte zabývat?

Protože podnikám v oboru spotřební elektroniky, ke které má IT technologie v dnešní globální době blízko, tak jsem se rozhodl pracovat v komisi informatiky. Chci v ní zužitkovat svoje předchozí praktické zkušenosti, a přispět tak k lepšímu fungování kraje v této oblasti.

V polovině listopadu se uskutečnilo ustavující zasedání zastupitelstva. Jaké jste si z něj odnesl poznatky?

Jako nováček se teprve rozkoukávám, role zastupitele je pro mne novou zkušeností. V tom ale nejsem sám a musím se s tím rychle vyrovnat. O tom, že nastoupená cesta soustavné kritiky levicové koalice je správná a oprávněná, mě ostatně přesvědčil právě projev lídra komunistické strany Alexandra Černého na ustavujícím zastupitelstvu, který se za oběti komunismu omluvil až po vystoupeních představitelů opozice. Zároveň už nyní mohu voličům slíbit, že na hlasovacím zařízení, které jsem na prvním zasedání také poznal, nebudu mačkat tlačítko "zdržel se".  Jsem pro jasné řečení názoru, ano, nebo ne. Ostatně i proto jsme jako celý klub hlasovali jako jediní proti všem členům nové Rady.

Na závěr mi dovolte otázku, týkající se samotné existence kraje. Myslíte si, ze svého pohledu občana a živnostníka, že je užitečnou institucí, nebo spíše dáváte za pravdu kritikům vzniku krajských samospráv, že představují pouze další zbytečnou byrokracii?

Abych řekl pravdu, jako živnostník jsem na kraji nic vyřizovat nepotřeboval a vše důležité jsem si zařídil vždy v Prostějově. Proto dávám zapravdu kritikům. Kraje však existují a je třeba s nimi počítat. Budu se proto snažit, aby za čtyři roky byly i institucí užitečnou, nikoliv jen do počtu.

Děkuji za rozhovor.

Poslat nový komentář