Třetí hodiny s bezpečnostním hlásičem v Prostějově? Možná na autobusovém nádraží!

Třetí hodiny s bezpečnostním hlásičem v Prostějově? Možná na autobusovém nádraží!
ilustrační foto
Další fotky: 
Třetí hodiny s bezpečnostním hlásičem v Prostějově? Možná na autobusovém nádraží!
Třetí hodiny s bezpečnostním hlásičem v Prostějově? Možná na autobusovém nádraží!
Třetí hodiny s bezpečnostním hlásičem v Prostějově? Možná na autobusovém nádraží!

 

Na dětských hřištích po celé zemi postupně rostou hodiny, vybavené bezpečnostními hlásiči. Přispět mají k větší bezpečnosti dětí. Autorem myšlenky je Jana Kostelníková z Prostějova, která se svým sdružením s názvem Přijdu včas, projekt dál vylepšuje. O hodiny si říkají i jinde a to nejen na dětská hřiště. V Prostějově ale projekt při svém zrodu nezaujal. Dnes je vše jinak a Jana Kostelníková plánuje už třetí hodiny.   

„Devatero hlásičů už stojí v Prostějově, Šternberku, v Havlíčkově Brodě, Olomouci, Poříčí nad Sázavou, Čáslavi nebo v Přerově. Hodiny jsou nařízeny na průběžné upozorňování dětí. Když je třeba čas na oběd, tak na to děti upozorní. Zavolat si mohou, pouhým stisknutím knoflíku, pomoc. Hlásič je napojen na záchranku i městskou policii,“ vysvětlila hlavní funkci hodin Jana Kostelníková.

Kdy projekt ožil? V prvních jeho fázích jste se nesetkala s velkým pochopením u tehdejších radních.

Rok 2007, tehdy padl první podpis a začali jsme s prvními kroky směrem k tomu, umisťovat na hřištích hodiny. Následovalo sbírání podpisů, názorů rodičů, odborníků. Pak mě čekala cesta na místní radnici. Moji nabídku a nápad jsem chtěla městu zcela přenechat. Zájem ale nebyl. Než se všechno zlomilo, trvalo to rok a půl.

Kromě prvotních potíží tady u nás, potkala jste se s problémy i jinde?  

V Prostějově to bylo jen v začátcích. Ty druhé hodiny už šly jak po másle. Během dvou týdnu mělo město vše zařízené. Nemůžu si stěžovat. Největší potíže jsem zažila v Přerově a ani Šternberk se hezky nezachoval. Naopak nejlépe reagovali v Poříčí nad Sázavou. Ti mají jako první v Česku hodiny ze dřeva.

Co vás k myšlence na tento projekt přivedlo?

Inspirují mě moje děti, dcera mi chodila pozdě domů, tady se narodil nápad. Nejsem ta máma, která vše dovolí. Přesto mají jistou míru volnosti, pochopitelně s jistou dávkou povinností.

Projekt běží naplno, máte i nějaká vylepšení?

Ano vylepšení jistě jsou. Jak jde čas, zlepšujeme materiály. Změny jsou hlavně uvnitř hodin. Vzhledově se změní hlásič. Jeho schránka je v současnosti v plastu, ale bude kovová. Současné nalepovací informace budou vyfrézované a tedy stálé. Drobnosti se budou měnit i u odpadkových košů hodin, mění se i elektro vedení. Cena za hodiny se pohybuje kolem 155 tisíc korun.

V Prostějově plánujete další hodiny, už v pořadí třetí

Ano, jedny stojí na Neumannově náměstí a druhé u Základní školy Jana Železného. Teď bych ráda další osadila na hlavním autobusovém nádraží. Všimněte si, že tam nikde žádné hodiny nejsou. Jediné jsou uvnitř vlakového nádraží. Je tam krásný prostor, kterému by hodiny slušely. Je to jen myšlenka uvidíme, jestli se podaří.

Hlásí se i další města v Česku?

To víte, že hlásí a to i ta, která už hodiny mají. Tak například v Olomouci by chtěli hodiny mít v parku. Podle tamních strážníků, pomoc napadenému či ženám přijde vhod. V Kojetíně je zase chtějí umístit u hlavního vlakového nádraží. Ozvali se i z Pardubic, Neratovic nebo třeba z Vamberka.

Máte zpětnou vazbu, která by řekla, jak se hodiny osvědčili?

Od strážníků se dozvídám, jak často jsou hlásiče využívány, od místních lidí vím, že si hodiny pochvalují. Senioři, kteří špatně vidí na hodinky nebo mobil se už také dali slyšet, že je to prý bezva.(kaa)

Foto: archiv

Poslat nový komentář