Blíží se svatý Martin, tak to chce husu!

Blíží se svatý Martin, tak to chce husu!
ilustrační foto
Další fotky: 
Blíží se svatý Martin, tak to chce husu!

Zanedlouho tu máme svátek svatého Martina, a tak si dnes kuchař Jakub pro naše čtenáře připravil svatomartinskou lahůdku – husu s červeným zelím s jablky a s bramborovými lokšemi.

 

Začneme husou, kterou si dobře očistíme a odřízneme křídla. Husu osolíme a opepříme zvenku i zevnitř, dovnitř pak vsuneme odjádřené jablko a cibuli. Svážeme huse nohy, aby se maso zbytečně nevysušovalo. Na pekáč dáme dvě cibule nakrájené na čtvrtky a dvě nakrájená jablka, rovněž na čtvrtky. Husu pokmínujeme a vložime na pekáč. Podlijeme zhruba 2 decilitry vody a pečeme na 80 stupňů Celsia dvanáct hodin. „Pečení při takové nízké teplotě je mnohem lepší, maso si zachová chuť a je krásně šťavnaté. Můžete husu klidně péct přes noc, je to vyzkoušené,“ radí Jakub.

Po dvanácti hodinách husu opatrně vyjmeme a výpek s cibulí a jablky vložime do kastrolu. Husu rozporcujeme a kostru přidáme do kastrolu a vše co nejvíc vyrestujeme. Pak zalijeme půl litrem kuřecího vývaru a 10 minut provaříme. Vyjmeme kosti a vše propasírujeme, čímž získáme vynikající šťávu na husu.

K huse patří vinařské zelí s jablky. Červené zelí na jemno nakrájíme. Na 50 gramech husího (nebo vepřového) sádla zpěníme na drobno nakrálenou cibuli, přidáme zelí, dvě jablka nakrájené na kostky a orestujeme. Osladíme asi 100 gramy cukru a podle potřeby přidáme ocet (jestli máme raději sladší nebo kyselejší). Podlijeme trochou vody a vaříme asi půl hodiny. Z malého kousku másla si připravíme trochu máslové jíšky a opravdu jen lehce zahustíme. Poté provaříme ještě asi 15 – 20 minut.

Na bramborové lokše si připravíme těsto z brambor vařených ve slupce. Mělo by být malinko řidší, než těsto na bramborové knedlíky. Rozdělíme na kousky a vyválíme tenké placky (aby měly v průměru tak 15 centrimetrů). Placky opečeme na pánvi na sádle. Placky pak přeložíme a servírujeme s husou a zelím.

Dobrou chuť přeje kuchař Jakub.

Poslat nový komentář