V nemocnici se narodilo nejvíc Jakubů a Aniček

V nemocnici se narodilo nejvíc Jakubů a Aniček
ilustrační foto nempv

 

Jakub a Anička, to jsou nejčastější jména, která novopečené maminky volily pro své děti, narozené v Nemocnici Prostějov. Celkem jich zde v uplynulém roce přišlo na svět 906, 460 chlapců a 446 dívek. Mezi novorozeňaty byly i čtyři páry dvojčátek. 

Prvním novoročním dítkem prostějovské nemocnice se stala malá Valérie. Nemocnice si na něj ale musela počkat víc než 24 hodin. Valérie přišla na svět až 2. ledna v noci, přesně ve tři hodiny a třináct minut. Prvním Prostějovanem se stala Deniska Řezníčková. Ta přišla na svět v 05.48 hodin.

Nejvíc se v uplynulém roce rodili v prostějovské nemocnici Jakubové a Aničky. Rodiče volili pro dítka hlavně tradiční jména, hlavně Elišky, Adélky, Terezky, Natálky, Karolíny nebo Lucky. Kromě Jakuba volily pro své chlapečky maminky nejčastěji jména jako Jan, Tomáš, Filip nebo Adam, Lukáš či Vojtěch. Objevila se však i taková netradiční jména jako Erin, Kira, Eimi, Bruno, Benedikt nebo Dauji.

V porovnání s rokem 2012 se v uplynulém roce narodilo v nemocnici zhruba o tři desítky dětí méně.  Nemocnice se dotkl dlouhodobý celorepublikový trend poklesu porodnosti a rostoucí průměrný věk prvorodiček a s tím stoupající počet rizikových porodů, které se soustředí do nemocnic s perinatologickými centry. (red)

Poslat nový komentář