Historie se stále opakuje

Historie se stále opakuje
ilustrační foto

 

Asi je to tak odjakživa. Spousta lidí je za své skutky za života odsuzována, okolí na nich nenechá nit suchou. To dělají špatně, ono dělají špatně. Jenže časem se situace změní a mnohdy se ukáže, že skutek či rozhodnutí, které učinili, je víc než dobré. Jenže to už je na projev uznání třeba pozdě.

Nejinak je tomu u politiků, kde může být příkladem pomník na pražském Vyšehradě. František August Brauner byl český právník a politik, který se zaměřil na problematiku rolnictva a venkova, především zrušení roboty. Léta pracoval v českém zemském sněmu, několikrát byl zvolen do říšského sněmu, mandáty ale odmítl. Bezesporu nesmírně inteligentní muž to v životě neměl jednoduché právě kvůli svým politickým názorům, což plně vyjadřuje i motto na jeho pomníku : “Kdož chceš vlasti vděk si získat, přízeň doby nehledej“.

Uznání za svou politickou práci si vydobyl až po smrti, mimo jiné i v rodné Litomyšli.

I nám se na našem městském písečku zdají některé činy radních a zastupitelů nepochopitelné. Třeba se ale v budoucnu ukáže, že jejich rozhodnutí byla dobrá a oni se vděku dočkají mnohem dříve, než František August Brauner. (red)

Poslat nový komentář