Koktejly z piva osvěží a povzbudí

Koktejly z piva osvěží a povzbudí
foto pixabay.com

Pivní sýr, pivní rohlíky, pivní marmeláda, pivní zmrzlina. To vše, a ještě mnohem víc lze z národního nápoje Čechů připravit a určitě už to vyzkoušelo mnoho z nás. Slyšeli jste ale o pivních koktejlech – drincích namíchaných s pivem? Možná, že slyšeli, ale nikdy neochutnali, a vlastně se ani není čemu divit. Pivní koktejly v Česku rozhodně nepatří mezi frekventované kategorie míchaných drinků. Pojďme si jich pár představit.

Kdo by neznal radler, osvěžující spojení piva s citronovou limonádou. Tento drink lze v běžné obchodní síti koupit většinou v plechovce, ale dopřát si ho můžete i v některých restauracích. Kořeny má údajně v Bavorsku, kde vznikl na počátku 20. století naprostou náhodou, a tak trochu jako záchrana hospodského. Když mu pro nečekaný nával žíznivých cyklistů začalo docházet pivo, rozhodl se ho začít „řezat“ právě citronovou limonádou.

Budete potřebovat 15 cl citronové limonády, 15 cl světlého ležáku

Nejprve do sklenice nalijte limonádu a poté do ní pomalu po stěně přilévejte pivo. Pozor si musíte dávat na to, aby vám pivo nezačalo příliš pěnit.  Pivo nemusíte míchat jen s citronovou limonádou. Můžete sáhnout po kolové limonádě, pak budete pít koktejl Diesel, případně po Spritu, který ve spojení s pivem vykouzlí long drink Shandy.

V Mexiku si v místních barech můžete objednat drink Michelada, který v sobě spojuje snad všechny chutě světa – slanou, sladkou, kyselou, hořkou i pálivou. Na první napití nechutná snad nikomu, ale nenechte se odradit. Stačí pár loků a přijdete jí na chuť. Pokud vám tento drink něco připomíná, pak máte pravdu, je to taková alternativa klasického koktejlu Bloody Mary.

Budete potřebovat 300 ml mexického piva (Corona, Sol), 50 ml rajčatové šťávy (džusu), 2 limetky, půl lžičky maggi, půl lžičky tabasca, lžička worcesterové omáčky, led (nemusí být), sůl, mleté chilli

Nejprve si připravte sklenici, její vršek potřete limetou a obalte v soli (sůl můžete případně smíchat i s mletým chilli) tak, aby vám vznikla krusta. Tu nechte lehce zaschnout.

Do sklenice pak dejte led (s ledem je michelada více osvěžující a jemnější v chuti), vymačkejte šťávu z jedné limetky a stranou si z druhé limetky nechte pár koleček na ozdobu drinku. Poté přidejte rajčatovou šťávu, maggi, worcesterovou omáčku, tabasco a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně po stěně sklenice přilijte pivo, můžete opět promíchat a hned servírujte. (red)

Poslat nový komentář