Velikonoční týden začíná!

Velikonoční týden začíná!
Ilustrační foto ber

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna. K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.  Pojďme si ale připomenout zajímavé tradice a zvyky, které do naší země tradičně patří.

Modré pondělí

Pro křesťany je Modré pondělí dnem, kdy bylo volno – odtud tedy rada, že se během něj nemá pracovat – a mimochodem mělo být i mlčenlivé. Rada nepracovat není ale nijak striktní, občas je mírněna tím, že by se nemělo nějak zásadně uklízet, jen si spíš lehce připravit „terén“, protože následovalo Šedivé úterý a Škaredá středa, ve kterých se prováděl úklid důkladný. Na Modré pondělí se také vyklízely nepotřebné věci, opravovaly se ty rozbité.

A proč Modré? Podle jedné teorie je to odvozeno od barvy látky, kterou se zdobily kostely, spíše jde ale o překlad z německého „blau“, to kromě „modrý“ znamená také „neschopný práce“ nebo i „podnapilý“. Neděle byla dnem, kdy lidé slavili a občas to i přehnali s alkoholem, takže proto tato vazba. Někdy se naznačuje i další význam – tedy modrá jako modřiny, které zůstávaly po opileckých šarvátkách.

Právě proto, že mělo jít o volný den, nepojí se k němu žádné zvyky nebo obřady, mělo být odpočinkové.

Říká se jen, že byste si právě toto pondělí měli dát na stůl naklíčené osení jako symbol probouzející se přírody. (red)

Poslat nový komentář