Rádi bychom v komunitním sázení pokračovali i letos, říká Milada Sokolová

Rádi bychom v komunitním sázení pokračovali i letos, říká Milada Sokolová
Foto archiv PvN
Další fotky: 
Rádi bychom v komunitním sázení pokračovali i letos, říká Milada Sokolová

S myšlenkou komunitního sázení přišla předsedkyně Okrašlovacího spolku a 1. náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová již před čtyřmi lety. Reagovala tak, mimo jiné, na reakce rodičů při vítání občánků. Od té doby přibylo v rámci této akce v katastru města více než sto stromů. A sázet by se mohlo také v letošním roce.

„Tato myšlenka mne napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptali, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom. První komunitní sázení se tehdy uskutečnilo v listopadu 2021 na Cviklu ve Vrahovicích – Čechůvkách,“ popsala náměstkyně.

Od té doby si zájemci mohli vysadit strom, věnovaný dětem, rodině, budoucnosti a podobně, zasadit již sedmkrát.

Sázelo se, jak je zmíněno výše, ve Vrahovicích na takzvaném Cviklu, dvakrát u soutoku Romže a Hloučely, v Domamyslicích, u cyklostezky na Bedihošť, u Sportcentra DDM a také u hřbitova v Krasicích. Celkově bylo zasazeno 131 listnatých stromů, např. lípa, habr, jilm, javor, hrušeň obecná, třešeň ptačí, atd.

Stromy podle jejích slov kupuje město Prostějov. I s nářadím a odbornou pomocí je pak v den výsadby připraví přímo na místě. „Zájemce si tedy nemusí žádný strom kupovat, pouze se k sázení spolu se svojí rodinou či přáteli přihlásí,“ vysvětlila Milada Sokolová.

Hledat pozemky vhodné k výsadbě není nijak jednoduché. Vždy musí být v majetku města a výsadbě nesmí bránit třeba inženýrské sítě.

Vzhledem k faktu, že v současné době Prostějov vykupuje pozemky pro jižní prstenec, je možné komunitní sázení opět ve hře. „Obnova krajinné zeleně je důležitým tématem, které dlouhodobě řešíme. A když se do ní mohou zapojit i samotní obyvatelé msta, je to velké plus. I pro děti je velmi důležité vidět, jak dlouho trvá, než strom vyroste. Pevně věřím, že z nich právě proto nevyrostou žádní budoucí ničitelé,“ dodala s tím, že o termínu a možnosti se k sázení přihlásit bude magistrát informovat včas. (ber)

Poslat nový komentář