Pomůžeme Denisovi? Potřebuje kostní dřeň!

Pomůžeme Denisovi? Potřebuje kostní dřeň!
ilustrační foto archiv Dennis

Do redakce PvNovinek přišla výzva. Jedna z našich čtenářek nás upozornila na mladého muže, který trpí Hodgkinovým lymfomem. Pomoci mu může jen transplantace kostní dřeně od vhodného dárce. Třeba se někdo takový najde právě mezi vámi, čtenáři.

„Jmenuji se Dennis Urc a již čtvrtým rokem bojuji s mým největším nepřítelem, který si říká „Hodgkinův lymfom“. Toto nádorové onemocnění mě potkalo v 16 letech. Studuji Střední automobilovou školu v Kyjově. Mám rád sport, auta a motorky. Nemoc se mi vrátila už po třetí! Nepomohla ani transplantace mých kmenových buněk. Vrátit zpět do života mě může jen transplantace kostní dřeně od cizího dárce. Věřím, že se můj dárce najde a pomůže mi radovat se opět ze života. Děkuji,“ říká Denis.

Zápisem do registru dárců kostní dřeně můžete pomoci nejen Dennisovi, ale i jiným pacientům.

Registr míst, kde můžete dřeň darovat, naleznete zde - http://www.kostnidren.cz/registr2014/3_kontakty_n.html

 

Kdo může být dárcem?

Každý zdravý člověk ve věku 18 – 35 let může vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně. Po písemném souhlasu vám bude odebrán pouze malý vzorek krve na vyšetření transplantačních znaků. V případě unikátní shody vašich znaků s nemocným budete požádáni o souhlas s odběrem vašich krvetvorných buněk. Je možné, že budete jediným člověkem, který může neznámému nemocnému zachránit život. Každý čtvrtý nemocný svého dárce kostní dřeně nenajde. Lékaři volí co nejmladší dárce, protože úspěšnost přihojení štěpu pacientovi pak bývá vyšší. Pravděpodobnost, že bude dárce vybrán k odběru, se tedy s přibývajícím věkem snižuje. Horní věková hranice je stanovena ale hlavně z ekonomických důvodů.

Pokud nemůžete být dárcem, můžete pomoci třeba dárcovskou SMS „DMS KOSTNIDREN“ na číslo 87777 cena SMS je 30 Kč – nadace obdrží 27 Kč. (ber)

Poslat nový komentář