Recidivista pokračoval v zajetých kolejích vloupaček a krádeží

Recidivista pokračoval v zajetých kolejích vloupaček a krádeží
ilustrační foto PČR

Ani po zkušenosti s téměř tříletým pobytem za mřížemi se dvaačtyřicetiletý muž, který se pohybuje mezi osobami bez přístřeší, nevzdal protiprávního jednání a dál se dopouští majetkové trestné činnosti, kterou si přivydělává na živobytí. Minimálně od ledna letošního roku se vloupal do dvou rodinných trvale neobydlených domů a čtyřikrát vnikl opakovaně do bývalé a nefunkční restaurace na ulici Sportovní v Prostějově. Včerejšího dne mu bylo sděleno obvinění z trestných činů krádež a poškození cizí věci a bylo s ním zahájeno trestní stíhání, které je vedeno na svobodě.

Do domu na ulici Barákova v Prostějově se vloupal v únoru. Nejprve musel překonat 180 cm vysokou zeď okolo rodinného domu, aby se mohl dostat do objektu. Bez poškození pak vnikl pootevřeným sklepním okénkem dovnitř a celý ho prohledal. Z objektu odcizil elektromotory, hodinové strojky, sekačku, monitor, trekové jízdní kolo, několik vodovodních baterií, dvě vnitřní části karmy a další věci. Mimo to ještě odstřihl přívodní kabely od několika spotřebičů a elektrotechniky, které se tím staly nefunkční a tyto kabely pak odnesl s sebou spolu s dalšími nalezenými věcmi. Ve sklepě našel ještě krumpáč, s jehož pomocí se dostal do garáže. Tam ale nenašel nic, co by stálo za námahu. Na odcizení v tomto případě způsobil majiteli nemovitosti 6 600 Kč a na poškození 18 000 Kč.

V březnu se nacházel v obce Čehovice, kde se přes poškozený plot lehce dostal na pozemek a k domu, do kterého vlezl otevřeným sklepním okénkem. V kůlně našel dvoukolák, na kterém odvezl věci, které v nemovitosti našel. Jednalo se především o stavební nářadí. Jeho pozornosti neunikly ani pánské boty, dva mosazné lustry, dvě kofoly a šest plechovek piva. V tomto případě po něm zůstala škoda téměř za 6 000 Kč.

Od ledna se také pravidelně vracel do bývalé restaurace na ulici Sportovní, kde byl koncem dubna při vniknutí dovnitř vyrušen policejní hlídkou. Během čtyř „návštěv“ uvedeného objektu odnesl a poškodil věci v doposud neupřesněné výši. Do objektu se ve všech případech dostal poškozenými vstupními dveřmi a následovala prohlídka budovy. Mimo poslední dubnové návštěvy, kdy díky zásahu policistů neměl čas na krádež, odnášel věci, které se daly zpeněžit a utržit za ně nějaké ty koruny. Z restaurace tak zmizel kávovar, kovové nádoby na ohřev jídla, tácy, barel se sirupem, sklenice, talíře, vodovodní baterie, narážedla na pivní sudy, nerezová digestoř a další věci, jejichž hodnota půjde do tisíců. Další vybavení demontoval a poškodil je odstraňováním měděných komponentů.

"Odcizené věci z vloupaček užil částečně pro svoji potřebu, další prodal neznámým lidem a kovové předměty skončily ve výkupně. Za výše uvedené trestné činy mu hrozí až tříletý trest odnětí svobody, jak je uvedeno v trestním zákoníku," doplnila policejní mluvčí Miluše Zajícová. (red)

Poslat nový komentář