Prodávala kabát. A přišla o dvanáct tisíc!

Prodávala kabát. A přišla o dvanáct tisíc!
ilustrační foto PČR

Na přerovské policisty se v těchto dnech obrátila čtyřicetiletá žena s tím, že byla podvedena. Žena uvedla, že jí 19. října přes mobilní aplikaci kontaktovala žena ze zahraničí, která měla zájem o zimní kabát, který Přerovanka nabízela na internetu k prodeji. Zájemkyně požadovala zaslat kabát do Belgie a po prodávající požadovala nejprve provést několik online transakcí z důvodu platby přepravních poplatků. 

"Prodávající hned druhý den podle instrukcí provedla dvě online platební transakce a postupně poslala nejprve 150 EUR a následně 300 EUR. Ale i po druhé platbě obdržela opět instrukce k úhradě dalších 1 000 EUR. Přitom stále byla ujišťována, že všechny peníze dostane zpět, a to i s částkou za kabát, celkem tedy 3 900 EUR. To se už ženě zdálo podezřelé a další požadovanou částku do zahraničí neposlala, ale rozhodla se celou událost ohlásit na Policii ČR. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu podvod, za který pachateli hrozí s ohledem na stav nouze vyhlášený Vládou ČR trest odnětí svobody na dvě léta až osm let," uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Nejenom pro nákup nebo prodej zboží, ale i pro ostatní finanční transakce na internetu (seznamka, pronájem, zprostředkování půjčky, …) platí stejné pravidlo, které zní:

Neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z Vás finanční prostředky! (red)

 

Poslat nový komentář