S vidinou investování do kryptoměny se připravil o téměř 400 tisíc

S vidinou investování do kryptoměny se připravil o téměř 400 tisíc
Ilustrační foto pixabay.com

V září letošního roku se 49letý muž seznámil na sociální síti s ženou, která se měla specializovat na poradenskou činnost v oblasti investování do kryptoměny. Jelikož chtěl smysluplně uložit své finanční prostředky, spoléhal se na to, že mu bude víceméně neznámá žena v tomto směru dobrou rádkyní.

Na její doporučení se zaregistroval na internetových stránkách, které se zabývají problematikou investic do kryptoměny. Po registraci muž zaslal na určený účet první platbu ve výši téměř 30 000 korun. Krátce nato přijal několik blahopřejných zpráv, ve kterých stálo, že na svém obchodním účtu má k výběru v přepočtu přes 4 miliony korun. K tomu, aby mu peníze přistály na účtu, zbýval poslední krok, který spočíval v odeslání poplatku za schválení výběru ve výši přes 100 000 korun. Muž neváhal a transakci provedl. Pod různými záminkami v září odeslal ještě dvě platby. Jednu z nich však banka neprovedla, a to z důvodu, že jde o podezřelou platbu. Muž se však nadějí na výnos z investic nechtěl vzdát, a proto si zřídil běžný účet u jiné banky, odkud již původně neakceptovanou platbu úspěšně odeslal. V polovině října zadal u této banky ještě jednu platbu ve výši několika desítek tisíc korun. Poté obdržel několik zpráv, aby opět uhradil další poplatky s tím, že pokud odmítne, nedočká se očekávaného zisku z investic. V tuto chvíli muž nabyl podezření, že se stal obětí podvodníka a vše oznámil na policii. Způsobenou škodu si vyčíslil na téměř 400 000 korun.

„Ve středu 27. října zahájili olomoučtí policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest," doplnila policejní mluvčí Petra Vaňharová. (red)

Poslat nový komentář