40. výročí vzniku HaDivadla připomenou Maryša a Bulisovy písně

40. výročí vzniku HaDivadla připomenou Maryša a Bulisovy písně
ilustrační foto hadivadlo.cz

 

Představení Maryša brněnského HaDivadla připomene ve čtvrtek 20. listopadu čtyřicet let od založení tohoto souboru. Divadlo, které již třicet let působí v Brně, vzniklo v roce 1974 právě v Prostějově. U jeho zrodu stál režisér Svatopluk Vála a dramaturg Josef Kovalčuk, další významnou postavou, která ovlivnila tvář souboru, byl tehdy Arnošt Goldflam.

Diváky i kritikou oceňovaná Maryša začíná v 19 hodin a zhlédnou ji předplatitelé skupiny 5P. „Pozvánku k setkání u příležitosti výročí založení HaDivadla obdrží samozřejmě všichni, kdo měli nebo stále mají s tímto souborem cokoliv společného,“ uvedla ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková.

Pořad Písně Jiřího Bulise, který je v komorním prostoru za oponou na programu v pátek 21. listopadu v 18 hodin, bude pohlazením pro všechny obdivovatele tohoto hudebního skladatele. „Jiří Bulis napsal hudbu k několika inscenacím HaDivadla. Jeho písně berou za srdce a soubor již roky uvádí písňový vzpomínkový pořad na tohoto předčasně zesnulého skvělého muzikanta,“ řekla ředitelka divadla.

HaDivadlo navázalo na hnutí studiových divadel ze 60. let minulého století. Vyhraněnou poetikou patřilo k nejpozoruhodnějším českým scénám 60. a 80. let. Zatímco divadelní zájezdy ve velkých městech se setkávaly s mimořádnou odezvou u publika i divadelních odborníků, v rodném Prostějově byl ohlas tohoto ansámblu poněkud problematický.

Po deseti letech HaDivadlo Prostějov opustilo a dodnes je jednou z předních brněnských scén.

Brno má již výroční oslavy za sebou – uskutečnily se v polovině září na brněnské přehradě pod názvem LET 40. Dvouhodinovým pořadem připomněl divadelní jubileum koncem září také Český rozhlas.

(eze)

Poslat nový komentář