Soubor Klas dnes slaví čtyřicátiny

Soubor Klas dnes slaví čtyřicátiny

Jedním z nejznámějších hanáckých folklórních souborů, který oživuje a udržuje lidové zvyky a tradice, je kralický soubor Klas. V letošním roce slaví jubilejní čtyřicátou sezónu svého působení. Velké oslavy jubilea se mohou zúčastnit všichni, kdo přijdou v sobotu 5. listopadu v 17 hodin do prostějovského Městského divadla.

„Zas v dobrym sme se zešle“ je název představení, kterým oslaví členové souboru významné jubileum souborů Klas, Klásek a Kláseček z Kralice na Hané. Už 40 let oživuje soubor Klas a 35 let dětský soubor Kláseček hanácké tance, písničky, říkadla, lidové zvyky a pověsti. V sobotu se v galaprogramu představí všichni členové tanečníci i muzikanti a zpěváci. Generálku si odbyl celý program už v pátek dopoledne před hledištěm zaplněným žáky prostějovských škol.
Hlavním smyslem založení souboru před čtyřmi desítkami let bylo oživení krásných hanáckých písní, tanců a krojů a zachování starých lidových tradic. Svými vystoupeními reprezentují „Klasáci“ moravskou Hanou nejen na mnoha vystoupeních, festivalech a lidových slavnostech po celé republice, ale sklízejí úspěchy a ocenění také v mnoha evropských zemích - na Slovensku,v Polsku, Bulharsku, Belgii, Francii, Itálii, Německu, Rakousku.
„Nejraději ale vystupujeme doma na Hané. Založili jsme tradici hanáckých bálů, ten první se uskutečnil u příležitosti otevření kulturního domu v Kralicích, kde jsme také našli své útočiště při zkouškách a nácviku nových tanců,“ uvedla vedoucí souboru a choreografka Vladimíra Šolcová a přidala výčet dalších programů a vystoupení, které jsou u milovníků folklóru velmi oblíbené, jako jsou velikonoční pomlázka, Klebete, Domlácená v Pivíně, adventní setkání a řada dalších.
„Vážíme si toho, co nám zanechali naši předkové a chceme jejich odkaz předat dalším generacím. Právě proto jsme se zaměřili na práci s mládeží, abychom jim předali to, co jsme se my sami naučili,“ dodala choreografka. Dětský soubor Klásek slaví letos 35. let od svého založení a vyšla z něho řada tanečníků a zpěváků, kteří jsou dnes oporami Klasu. Dnes už se učí hanáckým tancům i ti nejmenší v souboru Kláseček.
Slavnostní program připravil soubor Klas z Kralic na Hané za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje.

Poslat nový komentář