S Cipískem v síti. Prozatím!

S Cipískem v síti. Prozatím!
Foto Cipísek
Další fotky: 
S Cipískem v síti. Prozatím!

Mateřské centrum Cipísek v Prostějově bylo uzavřeno hned po vyhlášení nouzového stavu v pátek 13. března. Od té chvíle přesunulo své aktivity do virtuálního světa. 

"Založily jsme facebookovou skupinu rodičovských inspirací MC Cipísek pro stav nouze s podtitulem Nemůžeme spolu býti, ale zvládneme to v síti. Tedy skupinu, která spojila maminky s dětmi a alespoň částečně nahradila programy MC Cipísek," říká Markéta Skládalová. Zůstat s malými dětmi, případně ještě s jejich staršími sourozenci, několik týdnů jen doma bez dalších sociálních kontaktů, je hodně náročné. Internetová skupina se během pár dnů rozrostla na komunitu více než dvě stě padesáti maminek s dětmi. Podpora je v této době nesmírně důležitá. Není to celé jen o tom, jak zabavit děti, ale hlavně o sdílení a vyjití z izolace, možnost sdílet i svoje obavy, poradit se s ostatními, prostě nebýt na všechno sami. "Nabízíme ve skupině spoustu aktivit, inspirace a tipů s Cipískem a i maminky se přidaly se sdílením svých nápadů, jak trávit čas s malými dětmi, nabízejí si pomoc při šití roušek či nákupech, nebo sdílejí své rodičovské radosti a starosti i obavy ze současné situace a navzájem se tak podporují," vysvětluje Skládalová. V minulém týdnu se maminky s dětmi interaktivně propojily ve velikonoční výzvě s Cipískem, kdy vznikaly kraslice radostí, společné velikonoční hrkání, den dobrých skutků, jarní tvoření a spousta další úkolů pro děti a rodiče. Odměnou jim byla maňásková pohádka a pohádkové čtení. Po Velikonocích Cipísek rozběhne zase týden na jiné téma. Online program umožňuje rodičům s dětmi zapojit se do naší nabídky podle svých potřeb.

Kromě aktivit pro rodiče s dětmi jsou součástí skupiny samozřejmě i  rodičovské inspirace, které vycházejí z rodičovských seminářů a besed MC Cipísek. Mimo skupinu Cipísek nabízí také on-line individuální rodičovské poradenství o výchově a komunikaci v rodině nejen ro pravidelné návštěvníky, ale pro všechny zájemce. "Uvidíme, jak dokončíme tento školní rok. To vše záleží na celorepublikové situaci, otevření škol a školek a možnosti znovu se setkávat ve větším počtu. Doufáme, že prázdninové letní tábory pro rodiče s dětmi se uskuteční. Finančně i organizačně to bude náročné, protože všechny on-line aktivity jsou samozřejmě zdarma, ale takové problémy bude mít spousta organizací i firem a věříme, že najdeme způsob, jak se se situací vyrovnat. A také věříme, že se rodiče zase vrátí z tohoto zvláštního světa za námi do reality. My se na ně moc těšíme a připravujeme už nové pomůcky i programy," loučí se s přáním pevného zdraví, spousty energie a veselé mysli Markéta Skládalová. (red)

Poslat nový komentář