Nájemné městských bytů půjde v Prostějově nahoru. Po třech letech

Nájemné městských bytů půjde v Prostějově nahoru. Po třech letech
ilustrační foto ber

Nájemné bylo upravováno naposledy v roce 2017. Podle legislativy je možné jednorázově zvýšit nájemné maximálně o 20 procent za období třech po sobě následujících let. Dále je možné zvýšit nájemné dohodou obou stran bez omezení, nebo oznámením o zvýšení nad 20 procent. Pokud nájemník nesouhlasí, rozhodne soud.

Ten však již není vázaný žádným omezením a může rozhodnout například o tom, že nájemné bude na úrovni tržního nájemného. Tržní nájemné se v Prostějově pohybuje okolo 140 – 180 Kč/m2. Na základě výše uvedeného radní souhlasí se zvýšením všech nájmů o 20 procent s výjimkou bytů nad 100 m2.

„Při posledním zvyšování cen byly vyjmuty právě byty nad 100 m2 plochy, neboť se jedná převážně o byty ve starších, nezateplených domech s vysokými stropy, a tedy s vysokými nároky na energie. Těchto bytů je pětatřicet a jsou v centru města, z toho pět bytů je volných. Nájemné zde zůstalo původní (od 41,- Kč/m2 do 51,42 Kč/m2). Nyní navrhujeme zvýšení o 10 procent,“ informovala náměstkyně primátora Alena Rašková.

Ke zvýšení nájemného dojde u nájemních smluv na dobu určitou při prodlužování těchto smluv a u smluv na dobu neurčitou okamžitě po splnění všech zákonných podmínek. U nových nájemních smluv bude změna nájemného provedena od 1. 4. 2020. Při zvyšování nájemného u smluv, které jsou na dobu neurčitou – jedná se o 286 smluv, bude provedeno oznámení doporučeným dopisem a po třech měsících může dojít ke zvýšení nájemného. Smluv na dobu určitou je 874 ks. Peníze z nájemného budou využity na opravy a údržbu bytového fondu. (red)

 

Poslat nový komentář