Den ledvin odhalil abnormální hodnoty u desítek lidí

Den ledvin odhalil abnormální hodnoty u desítek lidí
ilustrační foto nemocnicepv.cz

 

Zájemci z celé střední Moravy mohli tento týden absolvovat v nemocnicích Středomoravské nemocniční bezplatné vyšetření krevního tlaku, stanovení kladiny cukru a tuku v těle nebo vyšetření moči. Na Den ledvin, který se konal v Nemocnici Prostějov, Nemocnici Šternberk, Nemocnici Přerov a také na Poliklinice Litovel dorazily stovky lidí. U desítek z nich pak lékaři odhalili abnormální hodnoty a tito lidé budou muset přijít na další kontroly.

Nejvíce příchozích, přes 200, dorazilo na Den ledvin do Nemocnice Přerov. Abnormální hodnoty zde zdravotníci odhalili u 30 osob. V prostějovské nemocnici byl záchyt podstatně nižší. „Vyšetřili jsme celkem 136 osob, přičemž tři z nich jsme museli kvůli nálezu objednat k dalšímu podrobnějšímu vyšetření,“ prozradila vrchní sestra oddělení hemodialýzy Nemocnice Prostějov Anna Říhová. Den ledvin se konal již tradičně také v Nemocnici Šternberk, kam dorazilo 50 lidí, přičemž nezdravé hodnoty byly odhaleny u sedmi osob. Poprvé se pak akce konala také na Poliklinice v Litovli, kde se nechalo vyšetřit 20 příchozích.

Tyto akce byly pořádány v rámci Světového dne ledvin. „Cílem bylo zvýšit povědomí široké veřejnosti o nemocech ledvin, o jejich prevenci a léčbě, o rizicích vzniku chronického onemocnění ledvin a možnostech náhrady funkce ledvin při nezvratném selhání tohoto životně důležitého orgánu,“ uvádí primářka hemodialyzačního oddělení Nemocnice Šternberk Jana Zahálková. (red)

 

Poslat nový komentář