Nemocnice Prostějov nabízí nové specifické testy na průkaz protilátek proti chlamydiím

Nemocnice Prostějov nabízí nové specifické testy na průkaz protilátek proti chlamydiím
ilustrační foto ber

Lékaři, kteří potřebují u svých pacientů stanovit protilátky proti chlamydiím, se mohou na Prostějovsku nově těšit na maximálně přesné a spolehlivé testy, a to díky nejmodernějšímu plně automatizovanému analytického systému. Oddělení laboratorní medicíny Nemocnice Prostějov pořídilo nový systém Roboblot, který je čerstvě k dispozici na úseku mikrobiologie.

„Moderní britský systém Roboblot slouží k provádění blotovacích technik, tedy metod prokazování druhově specifických protilátek, které vhodně doplňují vyšetření prováděná metodou ELISA. Vyšetření touto metodou bude přínosné zejména u pacientů, u kterých je podezření na chlamydiovou infekci, a kde lékař indikuje průkaz těchto specifických protilátek, jenž mohou přispět ke správné diagnóze,“ vysvětluje David Stejskal, přednosta Oddělení laboratorní medicíny Středomoravské nemocniční.

Metoda je navíc velmi přínosná i z hlediska rozpoznání chronických stavů, a to zejména v gynekologii, dále u autoimunních chorob jako je neinfekční zánět kloubů, ale také u infekcí sdružených s astmatem nebo u některých onemocnění oběhové soustavy.

„Výjimečnost systému Roboblot spočívá v jeho v plné automatizaci, kdy zařízení nejen vzorky zpracovává, ale následně skenuje, vyhodnocuje a převádí konečné výsledky až do laboratorního informačního systému. Díky tomu jsou vyloučeny chyby způsobované lidským faktorem, takže se pacienti mohou spolehnout na přesnost výsledku,“dodává Stejskal s tím, že neméně důležitá je i úspora místa v laboratoři, která vzniká díky centralizaci všech procesů do jednoho přístroje. (Zdroj NPv)

Poslat nový komentář