Nezaměstnanost v Olomouckém kraji k 30. 6. 2020 stagnovala

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji k 30. 6. 2020 stagnovala
ilustrační foto
Další fotky: 
Nezaměstnanost v Olomouckém kraji k 30. 6. 2020 stagnovala

V červnu se snížil celkový počet uchazečů o zaměstnání na 15 005 osob, počet hlášených volných pracovních míst se snížil na 7 813 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na hodnotě 3,5 %.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl poněkud rozdílný – ve třech okresech (Jeseník, Prostějov, Šumperk) nezaměstnanost klesla, ve zbývajících dvou (Olomouc, Přerov) se počet nezaměstnaných mírně zvýšil.

K největšímu nárůstu absolutního počtu nezaměstnaných došlo v okrese Přerov (o 102 osob), naopak na Šumpersku nezaměstnanost nejvíce poklesla (o 88 osob). Okres Jeseník opět vykázal nejvyšší relativní nezaměstnanost v Olomouckém kraji, ale PNO zde klesl o 0,2 p.b. na 5,1 %.

Podíl nezaměstnaných osob vyšší než republiková hodnota vykázaly tři okresy – Jeseník, Šumperk a Přerov. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl naopak zaznamenán v okrese Prostějov (2,8 %).

Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 1,9 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník (3,3), nejméně naopak v okrese Prostějov (pouze 1,4 osoby na 1 VM). (Zdroj ÚP)

 

Poslat nový komentář