Olomouc láká na vánoční trhy. S ruským kolem, bez kluziště

Olomouc láká na vánoční trhy. S ruským kolem, bez kluziště
ilustrační foto

Olomoucké vánoční trhy se pomalu blíží. Na jejich zahájení se můžeme těšit už v pátek 19. listopadu, kdy na Horním náměstí v Olomouci opět ožije punčové městečko s rozmanitým doprovodným programem na podiu. Letos trhy nabídnou řadu novinek, chybět nebude ani oblíbené ruské kolo.

Na Horním a Dolním náměstí se znovu rozprostře vůně tradičních gastronomických specialit, jako jsou punče a perníky, které doprovodí další stánky s občerstvením, dárkovými předměty, typickým vánočním sortimentem a řemeslné výrobky. Chybět nebude ani podium s doprovodným programem včetně pravidelného promítání pro děti. Trhy budou probíhat od 19. listopadu do 23. prosince a budou otevřeny každý den od 10:00 do 21:00, v pátek a v sobotu pak do 22:00.

Organizátoři návštěvníkům slibují i novou zvoničku s vyhlídkou. Tradiční Ježíškovu dílnu s poštou přesunou nově na Dolní náměstí, kde ze stánků vznikne improvizované náměstíčko, kde budou představovat také tradiční řemesla. Co se týká gastronomických novinek, plánují tradiční kulinářské večery na pódiu i víkendová grilování.

V posledních letech si své pevné místo v rámci vánočních trhů našlo i vyhlídkové ruské kolo. O to nepřijdou návštěvníci ani v letošním roce, kdy by se opět mělo stát dominantou Tržnice. Bez čeho se však návštěvníci budou muset obejít, je kluziště. To na Dolním náměstí letos nevyroste. "Je to součást nového konceptu, který odráží mnohaleté debaty o ochraně památek na Dolním náměstí, jež je součástí památkové rezervace, a také reakci na časté stížnosti veřejnosti. Chtěli bychom, aby kluziště našlo své místo jinde, ale to je ještě v jednání," vysvětluje mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Kompletní program letošních Vánočních trhů zveřejní organizátoři zhruba v polovině listopadu, jelikož na něm stále intenzivně pracují. Už teď ale víme, že stromeček, který ozdobí vánoční náměstí, bude pocházet z Hluboček. Samotné datum rozsvícení vánočního stromu je ještě v jednání. Otázkou je, zda se strom rozsvítí už v pátek 19. listopadu v rámci zahájení vánočních trhů, nebo až v neděli 21. listopadu.  (red)

Poslat nový komentář