Jedete na dovolenou? Přibalte si i pojištění!

Jedete na dovolenou? Přibalte si i pojištění!
ilustrační foto ber

Sezóna dovolených právě začíná, ročně za hranice České republiky vyjedou stovky tisíc turistů. Míří za odpočinkem, ale stále častěji Češi tráví dovolenou aktivně. V každém případě se hodí zabalit na dovolenou i cestovní pojištění. Stojí pár korun a může být opravdu hodně užitečné. „Kolem cestovního pojištění existuje řada mýtů, přitom řada z nich jsou opravdu jen povídačky,“ vysvětluje Lenka Pospíšilová z prostějovské pobočky pojišťovny Generali na Plumlovské ulici. Podívejte se na přehled těch nejčastějších pravd a omylů, které se k pojištění na cesty pojí.

1/ Cestovní pojištění zaplatí ošetření v cizině.

ANO. Z cestovního pojištění se hradí lékařské ošetření, pobyt v nemocnici, léky předepsané lékařem, přeprava do nemocničního zařízení, příp. převoz zpět do ČR, když to situace vyžaduje.

2/ V Evropě mi stačí kartička zdravotní pojišťovny.

NE. Kartička zdravotní pojišťovny (tzv. systém EHIC) přináší jejímu majiteli v zahraničí nárok na služby, které jsou v dané zemi zdarma v rámci veřejného zdravotnictví. Zatímco to české je na špičkové úrovni co do rozsahu a kvality služeb, v jiných státech to tak být nemusí. V zahraničí je přitom běžné, že se lidé na léčbě podílejí v mnohem vyšší míře. Naproti tomu cestovní pojištění uhradí ošetření nebo léčbu i na soukromých klinikách.

3/ Cestovní pojištění je drahé.

NE. Pojištění stojí od 13 Kč/den. Čím více rizik kryje, tím je samozřejmě cena vyšší.

4/ Přenosná elektronika je součástí pojištění zavazadel a osobních věcí.

NE. Přenosná elektronika (například jde o digitální fotoaparát, mobilní telefon, kamera, navigace, notebook) se pojišťuje zvlášť. Nezapomeňte, že žádné pojištění se nevztahuje na věci, které někde necháte jen tak ležet. Třeba v tašce na pláži…

5/ Sportovní vybavení nejde pojistit.

NE. Dobré cestovní pojištění dnes dokáže pojistit i tak specifickou výbavu, jakou mají třeba horolezci nebo potápěči. Stačí se zeptat na pobočce pojišťovny.

6/ Cestovní pojištění je jen pro běžné turisty.

NE. Něco takového už dávno neplatí. Pojišťovny nabízejí pojištění nejen pro ty, kdo jedou o dovolené relaxovat, ale i pro ty, kteří ji stráví aktivně – třeba sportem. V takovém případě se rozlišují běžné sportovní aktivity a naopak rizikové činnosti. 

7/ Cestovní pojištění se kupuje jen na cesty do zahraničí.

NE. Pojišťovny dnes nabízí i cestovní pojištění pro dovolené v Česku. Jeho výhodou je především skutečnost, že v jeho rámci máte pojištěný případný úraz, ale především i odpovědnost. Pojištění se tedy postará o situace, když někomu jinému způsobíte škodu. Třeba v hotelu shodíte vázu nebo vaše ratolest kamenem rozbije okno. Stojí už od 5 Kč denně.

8/ Na všechny sporty stačí základní cestovní pojištění.

NE. Základní pojištění se mnohdy musí rozšířit o připojištění sportů – mezi ty „rizikovější“ patří například plachtění nebo rafting, ale vysokohorská turistika, jízda na koni… Vždy záleží na tom, co všechno na dovolené chcete podnikat. Specialisté pojišťovny vám dokáži přesně říct, který se sportů se považuje za běžný a který za rizikový. 

9/ Co když nebudu na dovolenou odjet nebo se budu muset předčasně vrátit. Pomůže mi pojištění?

ANO. K základnímu pojištění, které řeší především léčebné výdaje, je možné uzavřít i připojištění zrušení nebo přerušení cesty. Případně neuskutečnění zájezdu. V takovém případě pojišťovna proplatí 80 % nákladů, které cestovatel na dovolenou vynaložil.

10/ Teroristické útoky pojištění kryje.

ANO. Následky teroristických útoků pojištění už v základu kryje. Podmínkou je, aby cestovatelé nevyjížděli do zemí, kam Ministerstvo zahraničních věcí ČR výslovně nedoporučí cestovat. Selský rozum a pojistné podmínky říkají, že pojištění neuhradí ty škody, které si cestovatel způsobí tím, že se bude aktivně podílet např. na nepokojích, demonstracích a podobně. (red)

 

Poslat nový komentář