Jediný poplatek, který zůstane, je 90 korun za pohotovost

Jediný poplatek, který zůstane, je 90 korun za pohotovost
ilustrační foto internet

 

K tahu, který potěší zejména pacienty, se chystá ministerstvo zdravotnictví. Od ledna příštího roku hodlá zrušit všechny poplatky. Zůstane jediný, za pohotovost zaplatíme 90 korun.  

Ministerstvo zdravotnictví již do připomínkového řízení odeslalo návrh zákona, ve kterém budou všechny tyto změny ukotveny. „Od 1. ledna příštího roku v případě, že tento návrh zákona bude schválen, lidé nebudou platit ani u praktického lékaře, ani u ambulantního specialisty, ani 30 korun za recept. Jediný poplatek, který zůstane, je 90 korun za lékařskou pohotovost,“ potvrdil informaci Právu ministr zdravotnictví Němeček s tím, že připomínkové řízení bude do konce června skončeno a vláda dostane návrh na zrušení poplatků.

Oslovení Prostějované by zrušení poplatků u lékařů přivítali. „Víte, abych platila doktorovi za to, že mi napíše recept a ani mě neprohlédne, to mě docela rozčiluje. Další peníze mě stojí léky a z důchodu je to hodně poznat,“ nechala se slyšet pětasedmdesátiletá paní Marie. Stejně mluví i dvacetiletý Honza. „Byl jsem na ortopedické operaci a docela mě pobavilo, že jsem přímo v nemocnici musel zaplatit za vyšetření anesteziologem. A ono žádné nebylo, doktorka si přečetla zprávu mé obvodní lékařky, napsala, že jsem bez problémů a šoupla razítko,“  přidal vlastní zkušenost.   

O zrušení poplatků za pohotovost ministerstvo neuvažuje, podle úředníků jde totiž o jediný poplatek, který smysl má. „Finanční význam je zanedbatelný, ale lékařskou pohotovost díky platbě nezneužívají lidé, kteří ji nepotřebují,“ tvrdí analýza ministerstva. (ber)

Poslat nový komentář