Chcete slavit s pyrotechnikou? Dodržujte pravidla!

Chcete slavit s pyrotechnikou? Dodržujte pravidla!
Ilustrační foto pixabay.com

Na katastrálním území města Prostějova reguluje používání zábavní pyrotechniky obecně závazná vyhláška č.8/2019. Zakazuje se používání pyrotechniky kategorie F1, F2, F3 nebo F4, s výjimkou užití zábavní pyrotechniky kategorie F2, F3 a F4 v rámci ohňostroje, a to na veřejných prostranstvích v této vyhlášce uvedených. Tento zákaz se nevztahuje na silvestrovské oslavy dne 31. prosince v době od 14 hodin do 3 hodin dne 1. ledna každého roku.

Ve výjimečných případech může Rada města Prostějova svým rozhodnutím na základě žádosti podané minimálně 20 dní před konáním akce udělit pořadateli akce výjimku a povolit používání zábavní pyrotechniky, a to po vyhodnocení, zda případné udělení výjimky nenaruší veřejný pořádek ve městě.

„Na dodržování tohoto právního předpisu budou dohlížet strážníci MP Prostějov. Za porušení vyhlášky můžou strážníci udělit pokutu příkazem na místě do výše 10 000 Kč. U správního orgánu hrozí daleko vyšší sankce až do výše 100 000 Kč,“ říká strážník Petr Zapletal.

Rozdělení zábavní pyrotechniky:

Kategorie F1 – velmi malé nebezpečí, zanedbatelná úroveň hluku, určená na použití na omezených plochách, včetně použití uvnitř obytných budov. Bezpečná vzdálenost nejméně 1 m/do 120 dB. Prodejné osobám starším 15 let. Lze prodávat i na stáncích.

Kategorie F2 – malé nebezpečí, nízká úroveň hluku, je určena pro venkovní použití na omezených plochách. Bezpečná vzdálenost nejméně 8m/do 120 dB. Prodejné osobám starším 18 let. Prodej pouze v kamenných obchodech.

Kategorie F3 – středné velké nebezpečí pro venkovní použití na otevřených prostranstvích, úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví. Bezpečná vzdálenost nejméně 15 m/do 120 dB. Prodejné osobám starším 21 let. Prodej pouze v kamenných obchodech.

Kategorie F4 – velké nebezpečí, pouze osoba starší 18 let s odbornou způsobilostí, úroveň hluku nepoškozuje lidské zdraví. (red)

 

Poslat nový komentář