Havarijní stav balkonů si vyžádal vícepráce při opravě fasády radnice

Havarijní stav balkonů si vyžádal vícepráce při opravě fasády radnice
ilustrační foto MMP

Za dlouhotrvající opravou fasády radniční věže stojí neočekávané komplikace. Věž značně poškodila vlhkost.

Rekonstrukce fasády radnice protahují dodatečné stavební práce. Jejich potřeba vyvstala během realizace díla. Důvodem je značné zatížení budovy vlhkostí.

„Tato vada nebyla zjistitelná a samotné restaurátory její rozsah překvapil,“ uvedl Petr Brückner, vedoucí oddělení realizace Odboru rozvoje a investic Magistrátu města Prostějova, podle jehož slov jsou technologické postupy sanace časově značně náročné.

„Na fasádě pracují mimo jiné čtyři restaurátoři, kteří havarijní stav zjistili. V některých místech při navrtání stěn začala vycházet oranžová voda. Za sto let se jí sem dostalo velké množství. V současnosti jsou provedeny sondy a taková opatření, která mají zajistit odvětrávání a následné vysychání. Na cihelné zdivo dali naši předkové třícentimetrovou vrstvu betonu a tím uzavřeli plášť budovy a zamezili vysychání zdiva. Voda šla do konstrukce, a to místo toho, aby se vypařovala opačným směrem,“ popsal zásadní problém Brückner a dodal, že každý krok, který zde na rozsáhlé sanaci probíhá, musí mít časově náročnou technologickou přestávku.

„Pokud bychom tyto práce uspěchali, budeme se do opravy za několik let pouštět znova,“ uzavřel Brückner, který potvrdil, že budova radnice by měla být zcela zbavena lešení nejpozději do 30.9.2016, ale probíhají jednání se zhotovitelem na urychlení prací. (red)

Poslat nový komentář