Sociální dávky zneužívají v Olomouckém kraji stovky lidí ročně

Sociální dávky zneužívají v Olomouckém kraji stovky lidí ročně
ilustrační foto

 

Vlastní rodinné domy, byty, několik vozidel a ještě se pokoušejí získat další peníze na sociálních dávkách. Řeč je o stovkách obyvatel Olomouckého kraje, kteří neoprávněně pobírají od státu příspěvky. V loňském roce stát připravili o více než osm milionů korun.

Na desítky tisíc korun si přišel muž z Olomouckého kraje, který dlouhodobě zneužíval sociální dávky. Přestože vlastnil nemovitost a několik vozidel, požádal úřad práce o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Při podání žádosti zatajil pravdivé informace o majetku, takže mu pak dávky byly delší dobu vypláceny. "Způsobil tím škodu 120 tisíc korun. Okresní soud tohoto klienta odsoudil k dvaceti měsícům vězení. Muž se proti rozsudku odvolal, v současné době probíhá odvolací řízení," popsala jeden z podvodů mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Případů jsou stovky

Podobných případů podle ní úředníci ročně v kraji odhalí stovky, neustále přitom přibývá dalších. Například v roce 2014 připravili obyvatelé Olomouckého kraje stát na sociálních dávkách o 8,4 milionu korun.

"Nejčastěji se jednalo o státní sociální podporu, zejména příspěvek na bydlení a dávky hmotné nouze. Klienti například falšovali podklady o úhradě bydlení nebo smlouvy. Nedodržovali také oznamovací povinnost v případě hospitalizace ve zdravotnickém zařízení nebo při úmrtí příjemce. Často nám také zatajili příjmy a pracovali takzvaně načerno," popsala Beránková.

Lidé podle ní ve většině případů pochybili kvůli neznalosti zákona, mnoho z nich ale úředníky podvádělo záměrně s cílem se obohatit. V počtu odhalených zneužití dávek hraje roli sociální skladba uchazečů či počet vyplacených dávek a jejich objem.

Podvody se daří odhalovat

I díky personálnímu posílení, dobře nastavenému vnitřnímu systému kontroly a fungující spolupráci s městskou a státní policií se daří tyto případy odhalovat. V loňském a předloňském roce bylo dvanáct obyvatel Olomouckého kraje kvůli neoprávněnému pobírání sociálních dávek odsouzeno za podvody. Soudy jim až na jeden případ uložily podmíněné tresty se zkušební lhůtou na dobu dvanáct až osmnáct měsíců.

Přeplatky sociálních dávek samozřejmě klienti musejí úřadu práce ve stanoveném termínu vrátit, je možné dohodnout se také na splátkovém kalendáři. Vyšší částky řeší úřady podáním trestního oznámení, často pak dojde na exekuce majetku. (Zdroj MPSV)

Poslat nový komentář