Stromů kolem cest vytrvale ubývá, silničáři to přiznávají jen neochotně

Stromů kolem cest vytrvale ubývá, silničáři to přiznávají jen neochotně
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Kdyby stály v jedné trase, vytvořily by alej dlouhou z Prahy do Olomouce – jenže 17 640 lip, dubů, kaštanů a dalších druhů dřevin už u našich silnic nestojí. Vysázeno bylo naopak pouze 10 870 mladých stromků. Na první pohled je zřejmé, že výsadby tempu kácení nestačí a aleje z naší krajiny stále mizí vysokou rychlostí. Celkově pak v letech 2003-2011 padlo k zemi přes 120 tisíc stromů, které by mohly oboustranně lemovat cestu z Prahy do Říma. 

 „Některé krajské silniční správy nám odmítají vydat informace o tom, kolik stromů okolo silnic v jejich správě padlo k zemi. Celkový trend jasně ukazuje, že stromů okolo silnic ubývá, vysazuje se jich podstatně méně, než se kácí. Pro přírodu i řidiče je to ke škodě, protože dobře ošetřované aleje jsou nejen plné života, ale pomáhají řidičům při orientaci při zhoršené viditelnosti a zabraňují tvorbě sněhových jazyků,“ uvedl mluvčí Arniky Vratislav Vozník. Jen v Olomouckém kraji přiznali v roce 2011 silničáři 1101 vykácených stromů, zasadili jich ale jen 390.

Arnika chrání aleje již několik let. Iniciovala vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech, kterou podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů. (red)

Poslat nový komentář