ptačinec žabinec

Pochutnejte si na plevelech. Ptačinec žabinec

Foto ber

Ptačinec žabinec, plevel s neuvěřitelnou vitalitou a s pověstí nezničitelného vetřelce, je chutnou zeleninou. Má velmi jemnou nasládlou chuť, která připomíná mladé hrachové lusky nebo možná ještě víc mladou kukuřici. S tímto chuťovým valérem je třeba počítat při kombinaci s jinými druhy potravin. Po žabinci lze sáhnout například v době, kdy trh neoplývá čerstvou zeleninou. Krom dobré chuti se na žabinci cení obsah nerostných látek, které jdou člověku k duhu.

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec je asi nejrozšířenější plevel. Žabinec najdeme všude, na polích, ve vinicích, ve volné přírodě. Naštěstí je to bylina chutná, navíc má vysoký obsah vitaminu A a vitaminu C. Dále obsahuje draslík, zinek, fosfor, hořčík a měď, kyselinu křemičitou, éterické oleje a slizové látky, tanin, saponiny, třísloviny.  Ptačinec žabinec se užívá vnitřně (přímo se pojídá, vaří nebo se z něj lisuje šťáva), nebo i zevně (na obklady při kožních neduzích – mykózy, akné, kopřivka, lupénka, ekzémy…).