Tip na výlet: Hrad Svojanov

Tip na výlet: Hrad Svojanov
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet: Hrad Svojanov
Tip na výlet: Hrad Svojanov
Tip na výlet: Hrad Svojanov
Tip na výlet: Hrad Svojanov

Svojanov je jedním z nejstarších českých královských hradů, a bývá nazýván „vilou českých královen“. Je jediným hradem v našich zemích, v jehož architektuře se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. A pro romantické duše, kvetla zde láska královny Kunhuty a Záviše z Falknštejna. I v zde můžete zpečetit svou lásku, třeba zámkem na zdi lásky. Neváhejte a zajeďte se na něj podívat. 

Hrad Svojanov založil kolem roku 1224 královský purkrabí Svéslav z Bořitova. Svojanov tedy patří k nejstarším kamenným hradům v našich zemích.

Roku 1265 založil král Přemysl Otakar II. nedaleké královské věnné město Poličku, s jehož dějinami se historie hradu často prolínala. Hrad tehdy plnil účel strážní pevnosti, zajišťoval ochranu nad zemskou obchodní stezkou spojující Brno s Litomyšlí a zároveň střežil historickou zemskou hranici mezi Moravou a Čechami. Hrad tedy byl velmi pevný. Jeho dominantu dodnes tvoří válcová věž zvaná hláska, proti přístupové cestě se obracející ostrým břitem. Hrad obepíná mohutná hradba, jejíž síla zdiva dosahuje místy až 8 metrů. Původní raně gotický palác se dodnes dochoval ve zdivu nynějšího paláce empírového.

Po smrti krále Přemysla hrad jako královský věnný majetek získala do držení královna vdova Kunhuta, která zde žila se svým druhým manželem Závišem z Falkenštejna.

Král Karel IV. Svojanov ve svém zákoníku Majestas Carolina zařadil mezi jedenáct nejvýznamnějších českých hradů, které neměly být nikdy prodány nebo zastaveny. Toto přání ale nedodržel již Karlův syn král Zikmund, který hrad předal do držení pánům z Boskovic.

Hrad posléze vlastnilo několik dalších šlechtických rodů, od roku 1992 se vrátil zpět do vlastnictví města Poličky.

Svojanov nabízí mimo jiné rozhlednu na břitové věži, vyhlídkové ochozy na hradbách a nádvořími. Součástí areálu je i obnovená gotická zahrada, jediná svého druhu ve střední Evropě. Pod zahradou se nachází rozsáhlé parkány podél vnějšího hradebního obvodu s obrannými baštami. Na baštách jsou postaveny romantické oddechové a vyhlídkové altány.

Ve vstupní budově je otevřena restaurace a v prvním patře jsou situovány ubytovací hostinské pokoje pro návštěvníky hradu, nabízející jedinečnou možnost pobytu na hradě v dobovém prostředí ve stylu počátku 20. století.

O tomto víkendu se na Svojanově konají královské slavnosti, 13. července zde vystoupí Aneta Langerová.

Bližší informace najdete na svojanov.cz, kde si rovněž můžete zarezervovat prohlídku,ale i ubytování v hradních komnatách. (ber)

Poslat nový komentář